Burdž Chalífa. Velikán mezi velikány s luxusním hotelem uvnitř

Burj Khalifa je největším mrakodrapem světa
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedná se o největší mrakodrap světa, který se nachází v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Tato monumentální stavba má již na svém kontě opravdu velké množství rekordů. Věděli jste třeba, že disponuje nejrychlejšími výtahy na světě nebo má nejvíce pater ze všech staveb?

Začněme trochou historie. Hlavním architektem této stavby byl Adrian Smith pocházející z chicagské firmy Skidmore, Owings and Merrill. Developerem pak Emmar Properties, společnost přímo z Emirátů. Na stavbě se podílelo mnoho významných světových firem, zajímavé ale je, kdo dělal výtahy. O část z nich se totiž postarala i pardubická firma Pega Hoist. Samotnou stavbu pak realizovali dělníci z Indie, Bangladéše, Pákistánu, Číny nebo Filipín.

Jedná se o první budovu, která je vyobrazena v Google Maps (Street View) i co se týče chodeb, výhledu z vybraných pater a veřejných prostorů uvnitř budovy.

Stavět se začalo 21. září roku 2014. Zajímavostí je, že se ještě před oficiální otvíračkou stal nejvyšší budovou světa, a to již v roce 2008, přičemž slavnostní otevření proběhlo 4. 1. 2010. Výtahy tu vedou až do 189. patra ve výšce 638 metrů, pro samotné běžné účely ale slouží pouze 163 pater budovy. Vyhlídková plošina se nachází ve 124. patře, které je 452 metrů nad zemí.

Zajímavostí je, že během výstavby se vlastně ani nevědělo, jaká bude konečná výška, tajilo se to totiž z konkurenčních důvodů. Průběžné předpoklady hovořily o 808 metrech a 162 podlažích, projekty ale naznačovaly až 195 podlaží. Některé zdroje dokonce v minulosti mluvily o tom, že by měla budova atakovat kilometrovou výšku.

Spousta rekordů

Budova se stala se svou výškou 627 metrů nejvyšší na světě již 7. dubna 2008, po samotném dostavění drží tento monument asi 15 prestižních rekordů. Zajímavé je, že Budrž Chalífa překonal i rekord v rámci nejvýše kdy postavené stavby světa. Tento mrakodrap podstatně překonal i dnes již neexistující televizní vysílač Konstantynow v Polsku, který byl vysoký skoro 647 metrů, v roce 1991 se ale zhroutil a již nebyl obnoven.

Kuriózním rekordem je také to, že je tu učiněno dosud nejdelší BASE jump (skok z výšky s padákem) z nejvyššího bodu mrakodrapu.

Burdž Chalífa je také rekordmanem v rámci počtu pater, nejmohutnější výtahovou instalací nebo nejrychlejšími výtahy, které fičí klidně i 65 km/h. Jedná se též o nejvyšší betonovou stavu nebo stavbu s nejvýše položenou vyhlídkovou plošinou, mešitou či bazénem (76. patro).

Armaniho hotel

Atraktivní vyhlídková patra a luxusní byty nejsou jediným, co se v obrovském mrakodrapu nachází. Slavný italský módní návrhář a designer Giorgio Armani v roce 2005 pojal myšlenku, že bude podnikat také v hotelovém byznysu. Jako první krok učinil jediný s kolegy z projektu Burdž Chalífa v SAE.

Vše v hotelech se dá ovládat elektronicky a noc stojí okolo 15 000 Kč. Hotel má i své pravidelné návštěvníky z České republiky.

Některá hodnocení uvádějí, že Armani v Dubaji patří mezi nejluxusnější hotely na celém světe. Podle jiných to ale plyne hlavně z toho, že se nachází v Burdž Chalífa a díky tomu je nesmírně atraktivní. Není totiž ani nejdražší a ani nevyniká nějakou přehnanou extravagancí. V každém případě to ale je velmi ojedinělé místo pro hotel, i když samotný design pokojů a restaurací označují experti za strohý a bez nějakých výrazných barev, což je ale záměr. V tomto ohledu se nejenom podílel na designu některých vnitřních částí mrakodrapu, ale také má na svědomí podobu některých hotelových pokojů a bytů. Armani zabral 39 spodních pater mrakodrapu, kde najdete kromě služeb také 160 pokojů, apartmánů a 144 bytů.