Obec Kaliště uzavřela lávku přes Sázavu. Lidé však zákaz porušují

Mají mít lidé v obci strach, že se lávka zřítí tak, jako v Praze?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Opakovat hrůzu z minulého týdne nikde nechtějí. Lávky i mosty se někde uzavírají, dokud nebude znám posudek z Prahy. Právě v Troji totiž došlo k neštěstí, když se cesta přes vodu do pražské ZOO zřítila. Další, kdo nechce nic riskovat, je obec Kaliště na Praze-východ.

Obec Kaliště u Prahy nechala z preventivních důvodů uzavřít lávku přes řeku Sázavu mezi Hvězdonicemi a Poddubím. "S dalším postupem počkáme na výsledky vyšetřování pádu lávky v pražské Troji, která je stejného typu," potvrdila starostka Renata Kalcovská. Lávka mezi Hvězdonicemi a Poddubím je podle starostky pravidelně kontrolována a podle protokolů by měla být v lepším stavu než ta pražská.

Lidé zákaz nerespektují

Přesto se obec rozhodla ji preventivně uzavřít. Jakmile bude známa oficiální příčina pádu lávky v Troji, bude rozhodnuto o nejvhodnějším způsobu revize. "Máme doporučeny dvě metody, jedna je destruktivního a jedna nedestruktivního typu, které by měly prověřit, jestli je ta lávka v pořádku. Vypadá to, že by neměla být poškozena jako ta trojská, ale samozřejmě ji chceme nechat prověřit, aby se nestalo to co v Troji."

Proč nebyla trojská lávka v územním plánu hlavního města Prahy? Co toto opomenutí někdejších úředníků znamená pro stavbu nové cesty? Čtěte ZDE.

Lávka podle ní pochází z roku 1977 a místní ji hodně využívají. Její uzavření představuje problém, protože se přes ni chodí na vlakové nádraží. Obec konce lávky ohradila páskou a instalovala cedule Zákaz vstupu. Mnozí lidé to ale nerespektují a pásku strhávají. "Dokonce tam jezdí na motorce, přitom je to lávka pro pěší," uvedla starostka.

Na výsledky se čeká i jinde

Pokud by se ukázalo, že lávka potřebuje zásadnější opravu, nebo musí být dokonce stržena a postavena znovu, může to být pro obec velký problém. "Třicet milionů nemáme, ale dva miliony na opravu bychom asi dohromady dali," dodala starostka.

Na výsledky vyšetřování neštěstí v Troji čeká podobně jako Kaliště radnice v Nymburku, kde je lávka podobné konstrukce. Uzavřena ale nebyla. Trojská lávka se zřítila v sobotu odpoledne, zraněni přitom byli čtyři lidé. Příčina pádu stále není známa. Praha následně rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně nebo v Černošicích.