Tip na Vánoce: Chcete, aby děti více četly? Tyto knihy potěší i zapřisáhlé nečtenáře

I takto může vypadat dětská kniha. Prohlédněte si další
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Není jednoduché se orientovat v knižní produkci. Tisíce nových titulů zaplaví rok co rok trh, dobré knihy stojí vedle průměrných a podprůměrných, a tak se může stát, že vám ujede ruka a pod stromeček někomu nadělíte nemilé překvapení v podobě nečitelné slátaniny. Proto jsme pro vás připravili vánoční speciál, v němž vám dáme několik tipů na knihy, které můžete s klidným srdcem koupit jako vánoční dárek. 

V druhém díle se zaměříme na nejvhodnější knihy pro děti. V předchozím díle jsme vám poskytli tipy na knihy pro oddechové čtenáře (čtěte zde) a v díle posledním přijdou tipy pro náročné čtenáře.

Radek Malý: Franz Kafka – člověk své i naší doby
Představa Franze Kafky upraveného pro nejmenší čtenáře se až donedávna mohla zdát ještě absurdnější než Kafkovy romány samotné. Přece se však Radek Malý o něco podobného pokusil… a vyšlo to znamenitě! Kniha je co nejvíce uzpůsobená dětskému čtenáři, o čemž vypovídá velké množství ilustrací.

I ty se vydařily na výbornou, jejich autorkou je Renata Fučíková. Ta přitom stála před nelehkým úkolem, jelikož na ilustrace čehokoliv spojeného s Kafkou si komiksovou adaptací Zámku udělal s mírnou nadsázkou řečeno monopol Jaromír 99 – ostatně i tento komiks nelze než doporučit. (Chcete-li si přečíst více o Kafkovi, můžete zde.)

Aleksandra a Daniel Mizielińští: Pod zemí, pod vodou

Výprava k zemskému jádru a na dno oceánů od autorů bestselerových Map. Tato kniha je skutečně velkolepá – už svým formátem (podívejte se do fotogalerie). Číst se může začít zepředu i zezadu – z jedné strany se podíváte pod povrch zeměkoule, z druhé si prohlédnete oceány. Výpravná publikace poučí, nadto bude děti bavit. Je doporučená čtenářům od sedmi let, ale zaujme dozajista i rodiče.

Petr Nikl: Jino taje opic

Petr Nikl je na poli dětské literatury autorem dávno etablovaným. Jeho nová kniha – kterou jak už je tomu obvyklé sám ilustroval – se skládá z obrázků opic, jež postupně skládají celou abecedu. Kniha tak může sloužit dětem, které se chtějí naučit, jak jdou písmenka po sobě, ale také těm, které rády luští a hledají – je tato opice u, nebo v? Dodatečné Niklovy verše specifikují a popisují opičí druhy (v knize jich je zastoupeno hned patnáct) .

Kniha, do níž můžou děti čmárat, již mohou znečišťovat, s níž můžou házet, zcela jistě potěší i ty, které jinak přistupují ke knihám spíš s odporem.

Keri Smithová: Destrukční deník – tentokrát barevně

Destrukční deník se stal hitem. Pokud se s ním vaše děti dosud nesetkaly, můžete je překvapit jeho barevnou verzí. Na každé straně Destrukčního deníku se setkáte s jedním úkolem, jenž je spojen – s čím jiným než s destrukcí. Kniha, do níž můžou děti čmárat, již mohou znečišťovat, s níž můžou házet, zcela jistě potěší i ty, které jinak přistupují ke knihám spíš s odporem.

Petra Soukupová: Kdo zabil Snížka?

Petra Soukupová je jednou z nejčtenějších českých spisovatelek současnosti. Vedle próz pro dospělé se věnuje psaní filmových scénářů a v neposlední řadě i tvorbě knih pro děti. V roce 2014 vydala první titul zaměřený na dětské čtenáře Bertík a Čmuchadlo a v letošním roce publikovala knihu Kdo zabil Snížka? Snížek je pes, jenž je svou majitelkou Martinou jednoho dne nalezen mrtvý. Nikdo ve vesnici neměl Snížka rád, takže Martinu ihned napadne, že byl její pes zavražděn. S několika kamarády začne pátrat a kolotoč událostí se roztočí velmi rychle.

Ve stručnosti nastíněný příběh může mnohým čtenářům připomenout například populární knihu Marka Haddona Podivuhodný případ se psem, avšak Soukupová neopouští svůj osobitý styl, proto by se takovéto navazování lehce mohlo minout účinkem. Vedle knihy Kdo zabil Snížka? vychází i nová kniha Petry Soukupové pro dospělé s názvem Nejlepší pro všechny. Knihy jsou si vizuálně velmi podobné a dle všeho na sebe volně navazují, četba jedné však není nezbytná pro četbu druhé. Každopádně doporučujeme obě.