Vánoční výzdoba domu: Čemu se vyhnout a co je naopak ideální?

Vánoční osvětlení probudí ducha Vánoc snad v každém z nás, jaké to to nejlepší?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Vánoce jsou už za dveřmi a jak jinak je lépe přivítat než krásnou výzdobou svého domu? Naštvěte sousedy a udělejte si ho krásnější. Ale pozor, méně je někdy více. Jaká je tedy správná volba pro venkovní zdobení a čeho se rozhodně vyvarovat?

Pokud patříte mezi milovníky Vánoc, určitě se vám také zamlouvají veškerá vánoční osvětlení a výzdoba ulic a domů. Mnoho z vás to zná jistě z amerických filmů, kde domy překypují krásou a vánočním duchem, ale i u nás už se začalo se zdobením. Vánoční dekorace nemusí být pouze o zdobení stromku, ale třeba i o zdobení balkónu, zahrady a domu zvenčí. Důležitým faktorem při výběru osvětlení je ovšem kvalita.

Máte velkou zahradu?

Při větší ploše zahrady jsou ideální a v podstatě ty nejlepší sítě s LED řetězy. Jsou výhodné díky úspoře energie, také se snadno aplikují, a když by se náhodou stalo, že jedna ze žároviček nesvítí, tak se tím svět nebortí. Zbytek světýlek totiž svítí dál. Ozdobíte tak celou zahradu a sousedi pak mohou jen tiše závidět. Pro větší plochy je pěkné zvolit i dekoraci v podobě vánočního soba, saní, sněhuláka či velkých hvězd a sněhových vloček.

Do módy se dostávají světelné postavičky. Můžete tak mít na zahradě třeba zimního medvěda nebo andělíčka.

Na jaké faktory koukat při výběru osvětlení

Když půjdete do obchodu s myšlenkou výběru těch nejkrásnějších světýlek na dům, je důležité myslet hlavně na to, že jde o venkovní dekoraci, takže by mělo jít o mrazuvzdorné osvětlení.

Na výběr máte třeba závěsné řetězy z LED rampouchů nebo třeba sněhových vloček. Ty vždy vypadají krásně a navodí v člověku pocit té správné vánoční atmosféry. Při umístění těchto světélek je ale důležité myslet na to, že venku může být silný vítr, takže je třeba je zavěsit tak, aby nenarážely do oken a do zdí. Je to pak zbytečná škoda navíc.

Jakou barvu zvolit

Volba barev je čistě jen na vaší fantazii. Ovšem někdy se to i přežene a výzdoba pak vypadá jako návštěva Matějské pouti. Pokud se tomuto omylu chcete vyhnout, je dobré zvolit decentní barvy či kombinaci, co se k sobě hodí. Tradičně se používá bílá barva. Ovšem krásně vypadá kombinace bílé a zlaté či zlaté a červené. Možné je zvolit modrou a bílou. Nejčastější je tradiční vánoční kombinace červené, zlaté, zelené a bílé.

Čemu se vyhnout

Vánoce jsou finančně náročné období, ale při výběru venkovního osvětlení se šetřit nevyplácí. Pokud jste měli v plánu vyrazit pro světýlka do vietnamských tržnic, kde mají zajímavý design a dobré ceny, není to ten nejlepší nápad.

Mohlo by se vám to nakonec spíše prodražit. Většina těchto „padělků“ nevydrží mrazy v zimě, kolikrát nezvládnou vůbec venkovní vlhkost a hrozí také možnost vyhoření elektriky. Takže sice ušetříte při nákupu, ale potom se budete proklínat, protože náklady za náhradu škod budou mnohem větší.