Máte fasádu zašlou od špíny a řas? Pomůže vám moderní fasáda jako čistička vzduchu

Nelíbí se vám, jak vypadá vaše fasáda po letech? Tak čtěte dále a dozvíte se, jak oživit barvy a udělat z fasády čističku vzduchu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Také jste si nechali udělat zateplovací fasádu a po pár letech se na ni nemůžete ani podívat? Fasáda změnila barvu, je špinavá a rostou na ní řasy. Stojí to nemalé úsilí pak vrátit domu či jakémukoliv objektu znovu hezký vzhled. Řešení ale existuje. Nemusí to být zrovna čištění vodou pod tlakem. Víme, která firma to umí.

Aby vaše fasáda vypadala zase jako nová, nemusíte nátěr trápit tlakovou vodou ani chemií. Tlak vody ji může poškodit a zrovna tak chemie proti plísním a řasám. Tohle umí nevelká firma s dvaceti lidmi v Kamenných Žehrovicích na Kladensku. Používá přitom moderní nanotechnologii a dokáže tím z fasád domů dělat čističky vzduchu pro jejich okolí. Jmenuje se Advanced Materials – JTJ s.r.o. a svou technologií proniká do celého světa.

Záruka je deset let

Poslední čtyři roky zvyšuje každoročně výrobu svých nátěrových hmot dvojnásobně. Patenty už získala v mnoha zemích, mimo jiné v USA, Japonsku, Číně, EU a na dalších vyspělých trzích. "Nikdo nechce, aby fasáda jeho domu po čase zezelenala pod vlivem různých řas a nebo zešedla od nečistot z ovzduší. Fotokatalytické nátěry, které jsme vymysleli, tohle řeší. Dáváme na ně záruku deset let a dosahujeme účinnosti až devadesát osm procent," upozornil Jan Procházka, ředitel firmy.

Jan Procházka: Šestapadesátiletý vystudovaný inženýr chemie a doktor anorganické chemie pochází ze Znojma. S rodiči přišel na Kladensko ve svých čtyřech letech, když tu jeho tatínek nastoupil do dolů. V roce 1987 emigroval do USA, kde se dostal k nanotechnologiím.

"Vše je v podstatě v přírodě "nano", tedy velmi malé a je z něj složeno. My jsme to však dlouho nebyli schopni v přírodě vidět," dodává. Jan Procházka žije se svou rodinou právě v Kamenných Žehrovicích a zhruba 300 metrů za domem má i výrobnu na unikátní fasádní nátěry, které nyní nabízejí ve 150 odstínech.

Proč fasáda ztrácí barvy?

Jak to celé funguje? Běžná fasáda začne po zhruba pěti letech degradovat – zelenat, šednout, ztrácí svou původní barvu. Stane se tak v okamžiku, kdy se z ní vyplaví běžně používaná chemie. Asi tak po osmi letech obvykle fasáda už nevypadá zrovna vábně. Majitel obvykle povolá firmu, ta se do fasády opře tlakovou vodou, část jí kvůli tomu opadá a začíná problém s její následnou opravou. To vše něco stojí – 950 korun opravené fasády na metr čtvereční není výjimkou.

Co by tedy měl udělat majitel objektu, aby vrátil fasádě hezký vzhled? "Náš samočisticí nanonátěr po dobu minimálně deseti let z téměř devadesáti procent rozkládá všechny nečistoty, které na něj dopadnou. Čistí tím tedy i okolní vzduch od zdraví škodlivých molekul a mikroorganismů," vysvětlil Jan Procházka. To prokazují i výzkumy, které firma Advanced Materials dělala a průběžně dělá například s vysokou školou chemicko-technologickou. Na jeden z nich, který se zaměřil na zjištění množství odbouraného oxidu dusíku, formaldehydu, toluenu a některých dalších látek ze vzduchu, získala firma 150 tisíc korun ve formě inovačního voucheru od Středočeského inovačního centra. "Každá fasáda je vystavena kontaktu se vzduchem.  A když svítí sluníčko, tak naše nátěry ve velké míře sami dekontaminují vzduch, který s ním přijde do styku,“ zdůraznil Jan Procházka. A jak to funguje? Zjednodušeně řečeno tyto nátěry vytvářejí funkční povrchy, které přeměňují energii světla na silný čisticí efekt a chrání povrchy před usazováním mikroorganismů.

Nátěry snižují nákazy v nemocnicích

V nátěrech pro vnější i vnitřní omítky Advanced Materials vytvořila nový standard, nazvaný "zvýšená čistota vzduchu". Antibakteriální nátěry například prokazatelně snižují rizika nákazy v nemocnicích. Tím samozřejmě šetří náklady – ať už je to na údržbu fasád, nebo na léčení pacientů, kteří se v nemocnicích nakazí. Nanonátěrem je například ošetřen bytový komplex Vila Bianca v pražské Bubenči nebo Galerie Mánes. Jak samočištění funguje, je vidět na protihlukových bariérách u silnice na Barrandově. Toho se dá využít například i na objektech v památkových zónách center měst, které jsou vystaveny působení množství různých škodlivých látek. Pro historické jádro Prahy k odstranění tun nečistot z fasád domů by to mohlo být zásadní řešení. "Je to nová věc, takže využití je postupné. Ale potenciál je obrovský," řekl Jan Procházka. Například zrovna pro Českou republiku, kde je stále ještě vysoké znečištění některými látkami.

Přes padesát procent Čechů žije v různě kontaminovaném prostředí a podle Jana Procházky je úkolem státu, aby to řešil. A řešení může být právě i s pomocí čisticích omítek.

Klíčová slova: