Kam na nejlepší svařák? Zůstaňte klidně doma, tohle je nejlepší recept

Vánoční čas pojí i vůně svařáku, víte, co je badyán? Podívejte se do naší fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Máte rádi svařené víno, ale nebaví vás mrznout v hodinových frontách na náměstí? Můžete si jej připravit v pohodlí svaého domova, máme pro vás recept, jak na ten nejlepší svařák u vás doma.

Zimní čas je pro mnohé z vás neodmyslitelně spojován s horkým svařákem na zahřátí. Ať už jdete na vánoční trhy, či se jen projít a nasát tu správnou sváteční atmosféru, svařené víno je takovou jistotou, jak své tělo zahřát a příjemně si pochutnat. Ovšem na náměstí jej stále zdražují, fronty jsou nekonečné, vy mrznete a konečná chuť svařáku taky ne vždy stojí za to. Proto pro vás máme přichystaný recept, jak si připravit chutný svařák, a to v klidu u sebe doma.

Jedním z omylů je, že podle názvu si každý myslí, že se víno musí vařit. Ale opak je pravdou. Jelikož jde o alkoholický nápoj, tak v případě, že se začne převařovat, vznikne vám s něj pouze teplá červená voda. A to přeci nechceme. Jak tedy na ten chutný domácí svařák?

Co potřebujeme?

Pokud máte rádi detaily, není nic lepšího, než svůj výtvor také řádně nazdobit. Pro zdobení lze použít pomeranč nakrájený na plátky společně s badyánem. Ten díky svému hvězdicovitému tvaru dodá svařáku ten správný šmrnc.

Základní suroviny pro přípravu jsou pro každý svařák stejné a to:

1,5 l červeného vína
koření (1x badyán, 6x hřebíček, 2x celá skořice)
cukr (krystal)
pomeranč
citron
Ke zpracování potřebujeme:
Hrnec (2x)
Sporák
Vařečka
Hrníčky

Postup:

Červené víno (výběr dle vaší chuti) nalijte do připraveného hrnce na sporáku. Ten zapněte a přiveďte víno těsně pod bod varu.

Vedle si připravte druhý hrnec, kam dáte jednu deci vody společně s cukrem, a tím vytvoříte nasycený vodný roztok. V podstatě jde o poměr 1:1. Nyní přiveďte k varu a vložte badyán, skořici a hřebíček. K tomu nastrouhejte kůru z pomeranče a citronu a také přidejte. Citron rozkrojte napůl a z jedné půlky vymačkejte šťávu. Dejte si jen pozor na pecky.

Vaříme minimálně 2 minuty, ale spíše více, aby koření pustilo tu správnou vůni a také chuť a směs tak zhoustla do sirupu. Nyní nastává čas na zalití teplým vínem z prvního hrnce. Vše dobře promícháme a ohříváme do té chvíle, než se se opět objeví na stěnách bublinky neboli těsně před bodem varu. Dle vašeho zvážení je pak rozhodnutí, jestli svařák před konzumací scedit kvůli kouskům hřebíčku, nebo jestli ho pít i s ním. Pak už stačí jen připravit hrníčky a teplý svařák podávat. Ať chutná!