Český fotbal se řítí do propasti: FIFA a UEFA hrozí převzetím kontroly nad asociací

FAČR má zřejmě větší problém, než by se na první pohled zdálo
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Fraška kolem volby nového předsedy fotbalové asociace pokračuje. Poté, co Miroslav Pelta rezignoval kvůli machinacím se státními dotacemi, se jeho nástupce napoprvé zvolit nepovedlo. Mezinárodní fobalové federace si teď na Čechy zřejmě pěkně posvítí.

Zástupci mezinárodních fotbalových federací UEFA a FIFA v úvodu úterní mimořádné valné hromady Fotbalové asociace ČR v Nymburce, na které má být na druhý pokus zvoleno nové vedení v čele s předsedou, pohrozili převzetím kontroly nad FAČR. FIFA plánuje vyslat do Česka normalizační komisi, která by v případě, že asociace nepozmění stanovy, mohla převzít funkci výkonného výboru, což je fotbalová vláda.

Bude normalizační komise?

Mezinárodní federace tlačí na změnu stanov proto, aby ve volbách nenastávaly patové situace jako při červnové valné hromadě v Praze. Nový předseda po Miroslavu Peltovi se tehdy nezvolil ani ve třech kolech, pro Martina Malíka byla česká komora a pro Petra Fouska moravská. Podobný pat se navíc několikrát zrodil i v minulosti. UEFA a FIFA proto daly české asociaci čas do června příštího roku, aby změnila stanovy.

Výkonný výbor již před časem schválil návrh úpravy, která by přidala ještě čtvrté kolo, v němž by rozhodl prostý součet hlasů bez rozdílu komor. Moravská komora ale s touto úpravou nesouhlasí. "Je třeba vnést změny do stanov s principy UEFA a FIFA. Pokud se nepodřídíte ve stanovené lhůtě, bude FIFA nucena posoudit vytvoření komise pro normalizaci, která by převzala funkci výkonného výboru," řekl delegátům v Nymburce místopředseda UEFA Hrihorij Surkis.

Problémy celého fotbalu

Taková situace by podle něj měla neblahé finanční důsledky pro rozvoj FAČR a ohrozila by účast asociace na projektech, které jsou financovány FIFA a UEFA. Někteří delegáti na Surkisův projev reagovali smíchem či pískotem, takže s podobnou hrozbou posléze vystoupil i ředitel oddělení národních asociací FIFA Bjorn Vassallo.

"Nemohu akceptovat, že někteří lidi to neberou vážně. FIFA si přeje stabilitu a rozhodli jsme se, že ať už bude jakýkoli výsledek volby, tak takzvaná normalizační komise přijede a dohlédne na místní fungování," uvedl Vassallo. "Děje se to běžně po celém světě. Máme normalizační komise v Africe, Asii, nedávno v Řecku. Poté co odjela, v Řecku aktuálně máme monitorovací komisi. Je to první rok dohlížení a pak druhý rok dohlížení. Myslím, že vy toto nechcete."

Klíčová slova: