Proč ty tajnosti? Ministerstvo obrany se prý potichu zbavuje atomových bunkrů v Brdech

Podzemní kryt v Brdech. Tady měly být uloženy jaderné hlavice. Měření ale neprokázalo radiaoktivitu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ministerstvo obrany při rušení Vojenského újezdu Brdy slibovalo nezcizitelnost pozemků a staveb na jeho území. Je jasné, že obrana nebude držet za každou cenu něco, co je pro armádu bezcenné, ale proč se údajně postupuje poněkud nestandardně v případě atomových bunkrů u Míšova? Podle našich informací se chystá cosi podivného při zbavování se nepotřebného majetku. Máme vyjádření ministerstva obrany.

Vojenský újezd Brdy skončil zhruba před dvěma roky. Armáda ho údajně nepotřebovala, ač předtím investovala miliardy korun do modernizace jineckých kasáren, kde jsou dělostřelci. Ti přišli prakticky o střelnici pro houfnice ve výzbroji. Nyní jezdí občas střílet do Vojenského újezdu Hradiště přes 100 kilometrů od Jinec. Dobře, budiž.

Kasárny Míšov:

V době studené války zde měly být skladované jaderné hlavice, připravené k odpalu z nedaleké sovětské raketové základny v Rokycanech. V devadesátých letech byly v krytech skladovány bankovky a mince, stažené z oběhu v době měnové odluky od československé federativní koruny k české koruně. Na chvíli zde spočinuly ostatky 4 400 bývalých vojáků wehrmachtu, kteří padli na území České republiky, než byli pietně pohřbeni na vojenském hřbitově v Chebu.

Jediné muzeum o jaderné hrozbě

Z vojenského újezdu zůstal zlomek prostoru jako vojenské cvičiště. Uvnitř Brd je i několik staveb včetně bývalých sovětských kasáren u obce Míšov, kde jsou dva podzemní kryty, které se budovaly jako úložiště jaderných hlavic v době studené války.

Několik let má pronajaté oba bunkry včetně blízkého okolí Nadace Železná opona. V srpnu 2013 tam Nadace v jednom z nich otevřela Atom muzeum Javor 51. Je snad jediné na světě, které se zabývá jadernou atomovou válkou.

Chystá se převod na jiného vlastníka?

Všechny stavby, ale i pozemky na bývalém území vojenského újezdu, který je dnes součástí CHKO Brdy, jsou státu. Včetně lesních pozemků, kde hospodaří státní podnik Vojenské lesy a statky. Vláda po zrušení újezdu garantovala nezcizitelnost pozemků a staveb.

Slíbila, že v Brdech nebude žádná nová stavba ani menšího charakteru povolena. Jak si ale tedy vysvětlit informaci, kterou má naše redakce k dispozici? Podle ní se údajně v tichosti připravuje převod obou staveb atomových krytů na jiného vlastníka, než je resort ministerstva obrany, tedy do soukromých rukou.

Proč se nevyhlásí veřejná soutěž?

Když se obrana zbavovala újezdu, tvrdila, že náklady na jeho provoz činí kolem 70 milionů korun ročně. To je opravdu pálka, když si vezmeme, jak se roztáčí nové kolo zbrojení a armáda navyšuje rozpočet o miliardy. Proč se tedy objekty neprodají formou férové soutěže? Nějaký milion by z toho byl. Mezitím se objekty v kasárnách u Míšova údajně prohlásí za nepotřebný majetek a převedou se na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a následně na jiného vlastníka, než byl stát. Nebo je to jen konspirační teorie někoho zainteresovaného? Vždyť podle pravidel by se předmětné stavby musely nejdříve nabídnout znovu nějaké státní instituci.

Pokud se chce ministerstvo obrany zbavit objektů, protože pro ně nemá využití, to se dá pochopit, ale proč takové podobné obstrukce? Jestliže armáda nemá pro objekty využití, ať stát, po převodu majetku tedy onen Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, vyhlásí veřejnou soutěž. Dotaz na využití nejen tohoto objektu v Brdech jsme zaslali na ministerstvo obrany a poté telefonicky kontaktovali přímo tiskové oddělení ministerstva obrany. Odpověď přišla nyní.

Ministerstvo obrany: Část areálu byla prohlášena za nepotřebný majetek

Areál bývalých kasáren po sovětských vojácích situovaný mezi obcemi Míšov a Borovno byl původně celý vyřazen z užívání Armády ČR v roce 1993. Uvádí tiskové oddělení ministerstava obrany v reakci na náš dotaz.

Vzhledem k tomu, že se areál nacházel na území Vojenského újezdu Brdy a nebylo možné jeho další nakládání (ve VÚj může být majetek pouze ve vlastnictví státu), byl vzat opětovně zpět do užívání v roce 2005 pro potřeby Vojenské policie. Část objektu (technická) byla podle Jakuba Fajnora z tiskového oddělení ministerstva obrany, využívána jako skladové prostory. Od roku 2012 je jiná část objektu (podzemní sklady) ve výpůjčce Nadaci Železná opona za účelem zřízení a provozování atom-muzea pro veřejnost.

Lesy kolem areálu se převedou na VLS

"Rozhodnutím ředitele Agentury hospodaření s nemovitým majetkem (majetkovým hospodářem) ze dne 14. 11. 2017 bylo o části areálu (pouze pozemky a stavební objekty ve výpůjčce Nadaci Železná opona) rozhodnuto o jeho nepotřebnosti a bude neprodleně převeden Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v souladu s ustanovením zákona," řekl k předmětnému objektu Jakub Fajnor.

Související lesní pozemky ve vlastnictví Ministerstva obrany podle tiskového oddělení budou převedeny do hospodaření státního podniku Vojenské lesy a statky (VLS). Část areálu (týlová) zůstává i nadále v užívání AČR. "V jiné části areálu je brownfield kasáren, který byl již využit pro vybudování velkokapacitního, plně vybaveného parkoviště pro návštěvníky nově vzniklé CHKO," upřesnil mluvčí Jakub Fajnor.