Prosinec je ideálním obdobím pro výsevy muškátů ze semínek

Jestliže se chcete už na jaře pochlubit kvetoucími muškáty z vlastní výsadby, je nejvyšší čas sázet semena
Zobrazit fotogalerii (4)
 


Ani v prosinci nezapomínáme na svoji zahradu. Nějaká práce se vždy najde, nehledě na to, že se v zimě můžeme věnovat pěkně v teple rychlení rostlin. Jestli chcete, aby vaše parapety zářily v létě pestrými barvami pelargonií, tedy muškátů, je právě nyní čas na výsev semínek. Poradíme vám, jak postupovat.

Pokud se chcete pochlubit už zjara krásnými kvetoucími muškáty za oknem, máte nejvyšší čas pro to něco udělat. Je dobré se do výsevu semen pustit ještě před Vánocemi.

Urychlujeme muškáty

Pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou oken, poměrně nenáročné a odolné vůči různým chorobám a škůdcům. Můžeme je každým rokem pěstovat tak, že si ponecháme přes zimu řízky z dospělých rostlin a nebo přímo ze semen.

Pokud stihneme výsevy ze semen ještě před Vánocemi, můžeme se kvetoucími rostlinami chlubit již zjara. "Vyséváme do speciálně připraveného substrátu, který musí být velmi jemný. Nejčastější chybou, které se zahrádkáři dopouštějí, je hloubka výsevu. Poměrně velké semeno muškátu vyséváme do hloubky pouze asi 2 až 3 mm. Semena klíčí při teplotě kolem 20 °C dosti rychle, většinou do pěti dnů po zasetí," radí pěstitel Petr Kumšta.

Pelargonie je rod jednoletých nebo vytrvalých rostlin, bylin až polokeřů nebo keřů obsahujících až 300 druhů, které lze nalézt většinou v tropických a subtropických oblastech, především v jižní Africe. Pelargonie je používána jako okrasná květina, ale také ve voňavkářství, jako léčivá a barvířská rostlina či k ochucení pokrmů.

Důležité je, aby sazeničky byly po celou dobu na světlém místě, co nejblíže u okna. Dbejte ale na to, aby  naopak byly v dostatečné vzdálenosti od studených skel, stačí tak 10 centimetrů. Zhruba po dvou měsících, kdy sazenice budou mít několik lístků, je přesaďte do květináčů s průměrem asi 11 centimetrů. Tentokrát už použijte substrát bohatší na živiny.

Pozor na myši

S příchodem zimy se do zahradních chat, sklepů, kůlen i stodol začínají stěhovat myši, které mohou napáchat velké škody. Nelákají je pouze semena, ale dokáží se pustit i do oděvů pro práci na zahradě. Včas proto nastražíme granule proti myším, otrávené zrní či různé druhy pastí.

Kontrolujte oplocení kvůli zvěři

Před zimou a občas v průběhu zimního období zkontrolujeme neporušenost oplocení zahrad, aby se do nich nedostala zvěř, která by si mohla na našich výpěstcích, ale i na stromech a keřích pochutnat. Když se konečně dočkáme sněhu, hlídejte jehličnany a keře, aby je těžký sníh nepolámal. Včas ho setřeste.

Na záhonech s otužilou zeleninou stále můžeme sklízet nať z pažitky, petržele, zimní cibulky sečky, ale i lístky celeru a kadeřávku spolu s pastinákem.

Ovocnáři vyšlechtili nové odrůdy třešní

Ovocnáři pro pěstitele připravili nové, zajímavé odrůdy třešní. "Ty se dají s úspěchem pěstovat i ve vyšších polohách. Vznikly ve Výzkumném ústavu ovocnářském Holovousy," přiblížil Petr Kumšta.

Třešeň Helga:

Raná srdcovka tmavě červené barvy. Stromy rostou středně bujně. Odrůda kvete středně raně, dobře se opyluje Vandou. Tvar plodu je široce kulovitý. Do plodnosti vstupuje raně, plodnost je průměrná. Dužnina plodu je měkká, červená, slabě navinulá, šťavnatá. Předností je velmi raná doba zrání, velikost plodů, větší odolnost k poškození plodů praskáním a poškození květů monilií laxa a moniliové hnilobě. Nevýhodou je citlivost k poškození plodů pozdními jarními mrazy.

Early Korvikt:

Chrupka s tmavě červenohnědou barvou slupky plodu. Strom roste středně silně. Odrůda kvete středně pozdně. Do plodnosti vstupuje velmi raně, plodnost je velmi dobrá. Dužnina plodu je pevná, tmavě červená, navinule sladká, méně šťavnatá. Předností jsou velké plody s vyšší odolností k praskání, úrodnost, lepší odolnost k poškození květů pozdními jarními mrazy. Je určena k přímé spotřebě i ke konzervování.