Migrénu zničíte i úpravou jídelníčku. Které potraviny byste měli nadobro vyřadit?

Migréna se vyskytuje obvykle v jedné polovině hlavy a projevuje se jako pulzující, tahavá nebo také bodavá bolest
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Migréna trápí čím dál více lidí, k tomu všemu stoupá v tomto ohledu i počet dětí. Často se jedná o trable, které jsou dědičné. Způsobené ale mohou být i stresem, přetažením nebo napětím. Velmi důležitou roli ale hraje také strava. Jaká by měla během migrény vlastně optimálně být?

Migréna se vyskytuje obvykle v jedné polovině hlavy a projevuje se jako pulzující, tahavá nebo také bodavá bolest. Podobné ataky mohou trvat několik hodin, ale klidně až tři dny. V extrémních případech dokonce i delší dobu. Pokud se ale vyskytují více než patnáctkrát do měsíce, pak můžeme začít hovořit o chronické migréně. Dalšími příznaky migrény mohou být nevolnost či citlivost na světlo a zvuky.

Statistiky ukazují, že trápí více žen než mužů - v Evropě každou sedmou ženu, což je hned třikrát větší počet, než tomu je u mužů. Nejčastěji se vyskytuje ve věku od 25 do 45 let, přičemž si na bolesti hlavy stěžuje také 10 - 15 % dětí.

Příčiny migrény

Existují různí spouštěče migrény, přesná příčina ale dodnes není celkem jasná. Předpokládá se, že nervová vlákna, která přebíhají do mozku, jsou aktivovaná stresem a způsobují zánět nervů. To uvolňuje látky, které rozšiřují cévy a dělají je propustnými. Hlava tak začíná bolet.

Abychom se této bolesti vyhnuli, mozek potřebuje pravidelné zásobování energií prostřednictvím stravy. Další příčinou ale může být také přehnaná citlivost při zpracování stimulů v mozku. Při překročení kapacity zatížení může dojít k útokům. Také se samozřejmě předpokládá, že je migréna i dědičná.

Spouštěče a příznaky migrény

Spouštěče mohou mít různou povahu. Počasí, výkyvy hladin hormonů, stres, šum, příliš jasné světlo, ale také jen obyčejná únava. Také určité potraviny stimulují útok dráždivých látek, které obsahují. Histamin, glutamát nebo konzervační látky jsou některé z nich.

Možnými příznaky jsou také nervozita, ztráta chuti do jídla nebo naopak i vlčí hlad, výkyvy nálad. V některých případech je útok procházející aurou, při které může dojít k poruchám zraku a sluchu a také citlivosti na světlo.

Možnosti léčby

Jelikož jsou záchvaty migrény u každého jedince odlišné, neexistuje jednotná metoda léčby, která by byla šita na míru každému. Každopádně je třeba uvést, že změna životního stylu, která je spojená se správnou stravou, má při migrénách uspokojující účinek.

Se spouštěči by se mělo obecně zacházet velmi opatrně. Patří sem uvedené konzervační látky, potraviny bohaté na histamin (citrusové plody, jahody, rajčata, salámy, červené víno nebo čokoláda). Všeobecně se ale doporučuje omezit bílou mouku a sladkosti ze stravy. To má totiž pozitivní vliv i na metabolismus.

Ovládání stresu pomocí relaxačních metod a pravidelné sportování je také účinné proti migréně. Stejně tak to platí i u akupunktury a biofeedbacku. Je třeba mít i každodenní rutinu, fáze klidu, kvalitní spánek, hodně čerstvého vzduchu, dostatečný přísun tekutin, snížení používání elektronických médií a také vyhýbání se fyzickému přetížení. Nezapomínejte ani na pravidelnou stravu, pro metabolismus je totiž velmi důležitá, protože je jinak mozek “stresovaný”.

Spouštěčem migrény může být i nedostatek hořčíku. Je třeba zabezpečit, aby ho tělo mělo dostatek. V tomto směru pomůže konzumace prosa, celozrnných těstovin a rýže, zelené zeleniny nebo minerální vody, která hořčík obsahuje.

Jaká je optimální strava během migrény?

Kdo má zájem změnit svůj jídelníček ve snaze zabránit migrénám, pak by měl klást důraz na pravidelné stravování a nevynechávat žádné z hlavních jídel. Dbejte také na správné sacharidy, které zasytí na dlouhou dobu, a vyhýbejte se naopak těm, které se stávají rychle stravitelnými (bílý chléb, těstoviny, sladkosti). Jezte také hodně zeleniny a z jídelníčku navždy vyškrtněte veškeré polotovary.

Jelikož se mozek skládá asi ze 70 % z tuku, strava by měla obsahovat kvalitní oleje. Omega-3 mastné kyseliny, které jsou přítomné v olejích, jsou zvlášť dobře absorbované ve spojení s aminokyselinami, a to například ve formě tvarohu.

Vyhnout se naopak je třeba tyraminu nebo histaminu. Mohou totiž buď migrénu spouštět, nebo naopak minimálně podporovat. Tyto látky se obecně nacházejí v produktech, které mají delší trvanlivost - konzervy, starší sýry, salámy. Najdete je ale také v některých druzích ovoce, jako jsou banány nebo jahody. Obsahují je také strukoviny, špenát, sojové produkty nebo čokoláda. Hodně omezit by se měl také alkohol.