Reguluje stát hazard ze strachu? Závisláků přibývá, léčba ale chybí

Výherní automaty přinášejí městům zisky, na druhou stranu se ale závislosti u nás zvyšují
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stále existuje spousta míst, kde si milovníci hazardu mohou přijít zahrát bedny. Města se to ale snaží omezovat a jsou v tom více či méně úspěšná. Stejným směrem jde i kolínská radnice, i když to bude hodně "bolet". Kolín totiž peníze potřebuje jako sůl. Kolik tam aktuálně najdete hracích automatů a jak to je s kuřáckými kluby?

Kolín je jako město stále extrémně zadlužené, i když je pravdou, že z dluhů dlouhodobě ukrajuje. Za posledních několik let se podařilo ukrojit ze salda více než 500 milionů korun. V následujícím roce to ale tak snadné nebude, protože jeden ze zásadních příjmů města v podobě hazardu bude opět výrazně omezen.

Příjmy z hazardu budou opět klesat

Novela zákona, která začala platit 1. 1. 2017, obecně nařizuje městům regulaci provozování loterií a jiných podobných her. "I když tato vyhláška zakazuje provozování veškerých VHP (výherní hrací přístroje) a VLT (video-loterijní terminály) na území Kolína, není vše v rukou města. VLT povoluje Ministerstvo financí a jedině to může odebrat licenci na jejich provoz," vysvětluje místostarosta Michael Kašpar.

Nelegální automaty fungovaly loni na konci dubna ve 402 provozovnách. Často se jednalo o kvízomaty. Nově se pak objevily také puzzlematy a e-shopmaty. Letos v prvních třech měsících celní správa provedla 323 kontrol a zajistila 234 nepovolených zařízení.

Ministerstvo již zahájilo správní řízení s provozovateli VLT o ukončení provozu, ovšem než nabude právní moci, uběhne nějaký čas. Přesto v současné době na území Kolína není ani jeden automat VHP a automatů VLT bylo k polovině listopadu 26. To je z více než 200 přístrojů pokles velmi výrazný a bude pokračovat dále.

Všechny do jednoho jsou navíc ve správním řízení o ukončení povolení. Pro městskou kasu je to tedy obrovský zásah do rozpočtu. Finance na provoz se tak budou muset najít jinde.

Kuřácké kluby a neoprávněné podnikání?

V Kolíně je také problém s křížením dvojího typu podnikání. Pohostinská činnost je velmi často spojena s činností klubovou. To ale není jen problém Kolína, ale spíše plošný, který se řeší poměrně těžko.

"V současní době není jednoznačně možno konstatovat, že v těchto místech lze bezsankčně protiprávně jednat v návaznosti na protikuřáckou legislativu. Z těchto důvodů zkoumají danou skutečnost právní zástupci," vysvětlil Petr Mach z odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Léčba na závislosti je obecně v Česku málo dostupná. Mezi lety 2004 až 2014 se v psychiatrických ambulancích léčilo ročně 1 300 až 1 500 hráčů a hráček. Zajímavostí je, že podíl hráček postupně rostl, v roce 2015 pak činil 14 %. Chybí navíc také dluhové poradenství.

Avšak je nutné říct, že každé protiprávní jednání bude následně příslušnými orgány prošetřeno a sankcionováno. I proto, aby další podobné subjekty neměly motivaci k případnému obcházení zákona.

Stát reguluje ze strachu?

V Česku stoupá lidí ze závislostí na hraní automatů, internetových hazardních her či sázení obecně. Odhady mluví o tom, že by takových lidí mohlo u nás být až 120 000. Celkem dokonce lidé prohráli na hazardních hrách v roce 2016 přes 39,3 miliardy korun, průměrný dluh hráče je pak okolo 1,2 milionu korun. V roce 2014 přitom bylo problémových hráčů "pouze" okolo 440 000, závislých pak kolem 100 000.

Zajímavé jsou limity v rámci hazardních her. Třeba u automatů je maximální sázkou "jen" 100 Kč. V rámci casina je to pak tisíc korun a platí to i v online verzi. Maximální výhra v herně je pak 50 000 Kč, na internetu v rámci kasina ale i půl milionu. Za hodinu je v herně možné reálně prohrát až 45 000 Kč, v kasinu pak klidně i desetkrát více.

Minimální interval mezi hrami jsou dvě sekundy, což dává klidně i 1 800 her za pouhou hodinu. Po 120 minutách hry pak musí být alespoň 15 minut pauza. Mluví se i o tom, že by Ministerstvo financí mělo mít rejstřík lidí, kteří nebudou moc hrát. Primárně půjde o příjemce dávek, léčené hráče a nebo osoby v úpadku.