Jde někomu o teplé místečko? Pražský magistrát chce místo ve správní radě VZP

Ministrem zdravotnictví je za hnutí ANO občasný zpěvák Adam Vojtěch
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Větší možnost ovlivňovat zdravotnickou politiku ve prospěch metropole. To je prý hlavní důvod, proč chce pražský magistrát získat místo ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Není to ale náhodou také tak, že se může hodit jako vhodný bonus loajálním kolegům?

Správní rada je vrcholným orgánem pojišťovny, deset jejích členů jmenuje vláda a 20 volí Sněmovna. S nominací za regiony ale zákon o VZP nepočítá. Ministerstvo zdravotnictví nově v menšinové vládě hnutí ANO vede Adam Vojtěch.

"V roce 2018 se budeme snažit zapojit do správní rady tak, aby tam měla Praha svoje křeslo a abychom se mohli zapojit do diskurzu ve zdravotnictví," uvedl radní pro zdravotnictví a bydlení Radek Lacko z hnutí ANO. Hlavní město má podle něj nyní problém se na úrovni státních institucí zapojit do diskuse a rozhodování.

Podle Lacka by se křeslo ve správní radě mohlo hodit i proto, že město by mohlo aspirovat na provozování vlastního lůžkového zařízení. O tom několikrát v minulosti uvažovalo.

Zásadně proti

"Pokud si to Praha dokáže dojednat, tak není problém, aby tam za ni někdo byl. Ale já jsem zásadně proti, abychom se bavili o regionálním rozložení. To by každý chtěl mít někoho z regionu," má jasno předseda Správní rady VZP Jiří Běhounek, který je zároveň hejtmanem kraje Vysočina. Praha v současnosti nemá vlastní nemocnici, pouze Nemocnici Na Fratišku provozuje radnice Prahy 1, která ji ovšem nyní chce pronajmout soukromníkovi.

VZP je největší ze sedmi českých zdravotních pojišťoven. Jejími klienty je asi 5,9 milionu lidí, což je zhruba 60 procent populace. Hospodaří ročně se 170 miliardami korun ze zdravotního pojištění. Správní rada například volí ředitele pojišťovny nebo schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče.

Kdo ji teď ovládá?

Mezi členy správní rady jsou mimo jiné Lenka Teska Arnoštová (ČSSD), Tom Philipp (KDU-ČSL), Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Bohuslav Svoboda (ODS) či Marek Ženíšek (TOP 09). Současné správní radě končí mandát v únoru příštího roku. Nová Sněmovna musí 20 svých kandidátů zvolit do 90 dní od ustavující schůze, tedy přibližně do poloviny února.

Současnému řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi mandát končí v roce 2020. Správní rada ho ale může odvolat kdykoliv. Premiér menšinové vlády Andrej Babiš se ale po jeho znovuzvolení v srpnu loňského roku nechal slyšet, že je to skandální. Kabátka tehdy označil za kontroverzní osobu spojenou s "největším kmotrem českého zdravotnictví", někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem.

Klíčová slova:
vzp