Vánoce v Praze. Kde se investovalo nejvíce a kde mají nejlepší svařák?

Vánoční trhy na pražském Hradě jsou vždy luxusní, ale i drahé
Zobrazit fotogalerii (3)
 

 

Letošní vánoční atmosféra v Praze je opravdu velkolepá. Přípravy byly značně intenzivní a investované finančí prostředky skutečně horentní. Která místa jsou nejvíce vyzdobená a kolik se investovalo v jednotlivých pražských částích? Tušíte, kde si dát svařáček a kterému se naopak vyhnout?

Vánoční výzdoba začala růst v pražských ulicích již od konce listopadu. Magistrát hlavního města Prahy letos investoval skutečně ve velkém a jen v rámci centra utratil okolo 1,8 milionu korun. Vánoční výzdobu v rámci ostatních čtvrtí si řeší městské části samy. Podobně individuálně si jednotlivé části řešily také tradiční trhy.

Hlavní město zajistilo vánoční osvětlení v jedenácti oblastech. Mezi ně patří i Václavské náměstí, luxusní Pařížská ulice nebo také Smetanovo nábřeží. Všechny městské části "svítí" již od první adventní neděle, k odstranění vánoční atmosféry by mělo dojít ve dnech okolo lednových Tří králů.

Praha 8 má hned čtyři stromky

Právě v této městské části se letos skutečně nelenilo. Čtveřici stromků si dělí Karlínské náměstí, Elsnicovo náměstí, Ládví a také Bohnice, kde je stromek umístěn na hřišti u ZŠ Glowackého. Radnice tu za výzdobu dala okolo 1,5 milionu korun.

Pro srovnání Praha 3 za vánoční stromy a osvětlení v ulicích, které jsou spojené se samotným centrem, dá okolo půl milionu, Praha 11 se vejde do čtvrt milionu. Podobné náklady jako Praha 3 vykáže také Praha 4. Praha 6 zase řeší vánoční výzdobu na dva roku dopředu a zaplatí za ni 1,9 milionu korun.

Letos poprvé vyjela také vánoční tramvaj. Cestující mohou vyzdobený dopravní prostředek potkat na lince číslo 9, a to mezi zastávkami Spojovací a Sídlištěm Řepy. Jezdit by měla až do Tří králů. O její vánoční osvětlení se stará 9 000 světýlek a zdobí ji také anděl.

Některé svařáky radši nepít

Venkovní mrazivé počasí samozřejmě v lidech probouzí pocit, aby se na ulicích během návštěv vánočních trhů nějakým způsobem zahřáli. Velmi populární je samozřejmě tradiční svařené víno. My jsme samozřejmě také ochutnali a největší dojem na nás udělal "svařáček", který dělají na Náměstí republiky. Vytvořen je přímo z kvalitního moravského vína a na chuti je to opravdu znát.

Na druhé straně asi největší zklamání přišlo na náměstí Míru. Tam se vánoční trhy objevily jako vůbec první. Bohužel nabídka svařených vín je tu každý rok velmi slabá. Ochutnali jsme červený "svařáček" a bylo to opravdu špatné. Evidentně se vařil z vína nevelké kvality a pravděpodobně se dochucoval nějakým nekvalitním kořením. O tom, že byl přeslazený a chuť vína v něm naprosto zanikla (tady asi jen a jen dobře), ani nemluvě.

Bohužel míst, kde ochutnáte svařák z kvalitního vína, po Praze opravdu mnoho není. Je potřeba hledat stánky, které provozují sami vinaři, tam je pak šance na to, že si opravdu pochutnáte, opravdu velká.

Nejdražší trhy na Pražském hradě

Obecně se ceny na trzích liší klidně i v řádech desítek korun. Nejvíce stánků je na Staroměstském náměstí, kde se atakuje stovka, na náměstí Míru jich je pak asi sedmdesát, u chrámu sv. Víta takřka třicet.

Staromětské náměstí nabízí tradiční sortiment založený na klobásách, trdelnících, svařeném vínu, šunce nebo kaštanech. Letos se ale najdou také pochutiny ze srbska. Svařáček ale šel oproti loňsku nahoru a dáte tu za něj šedesát korun, stejně stojí i půllitrová láhev vody.

Nejluxusnější trhy jsou už tradičně na Hradě. Takřka třicet stánků je rozloženo na náměstí u sv. Jiří. Prodává se tu tradiční občerstvení doplněné kuřecími špízy nebo brambory s cibulkou. Vysoké ceny ale v tomto případě dokáží odradit. Dát totiž za špíz skoro 200 Kč nebo za nejlevnější trdelník okolo 80 Kč asi průměrný Čech rozhodně nechce.

Každopádně vánoční Praha stojí za návštěvu a zdejší trhy jsou považovány za vůbec nejkrásnější na celém světě. I když už jsou Vánoce i hodně komerčním svátkem, tak si je pořád můžete udělat krásné a takové, jaké chcete. A pamatujte, že hlavní je klid, pohoda a to, že se rodina sejde dohromady. Dárky a ostatní jsou jen takové pozlátko...