Budete si dávat novoroční předsevzetí? Jak ale na to, aby nezůstalo jen u řečí?

V euforii slíbíte cokoli, ale dodržíte to?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už přemýšlíte, jaké si dáte na příští rok předsevzetí? Tak to patříte mezi naprostou většinu obyvatel této planety. Někdo jede ve velkém a chce vydělat miliardy, jiní se spokojí například s pomocí bližnímu nebo pravidelnou návštěvou fitka. Nejvyšší procento lidí chce začít žít zdravě. Ale jak na to, abychom to opravdu vydrželi?

Před posledním dnem v roce začínáme obvykle bilancovat a hodnotit, jak se nám končící rok vyvedl v osobním i pracovním životě. Také si s oblibou dáváme novoroční předsevzetí, která nám umožňují vkročit do nového roku s pocitem, že na sobě začneme více pracovat. 

Mnozí lidé si však dávají cíle, které nejsou schopni splnit, tedy alespoň ne dlouhodobě. Jedním z těch nejčastějších je to, že zhubneme či začneme žít zdravěji. Proto přinášíme několik tipů, jak v rámci novoročních předsevzetí udělat ve vaší životosprávě malé, ne zrovna radikální změny, zato s opravdu viditelným a udržitelným výsledkem.

Konec prosince a začátek ledna jsou tím správným časem, kdy byste měli přemýšlet o změnách, ale novoroční předsevzetí by rozhodně neměla zahrnovat nic drastického. Stačí, když budete trpěliví, důslední a vytrvalí, kýžený efekt na sebe nenechá až tak dlouho čekat.

I malé zlepšení je dobré 

Možná jste ve cvičení nebyli tak důslední, jak jste si přáli, anebo jste až tolik nedodržovali jídelníček. Pořád jste ale na tom lépe než v minulém roce ve stejnou dobu, jelikož jste se rozhodli pro změnu a něco pro ni děláte. A jistě jste se na té cestě za změnou zbavili několika zlozvyků.

Už jen to je ohromný úspěch, protože i malé změny mohou přinést velké výsledky, kterých pak dosáhnete mnohem snadněji. Důležitá je výdrž a důslednost. A radujte se z malých úspěchů, ty jsou nejlepší motivací pro vaše další snažení.

Nedělejte příliš mnoho věcí najednou

Je skvělé být ambiciózní a vědět, čeho chcete dosáhnout, ale když si vytyčíte mnoho cílů najednou, zbytečně si budete komplikovat startovní pozici. Je mnohem snadnější stanovit si drobnější a menší úkoly, než si dát jeden velký a těžko splnitelný.

Pokud necvičíte, můžete si naplánovat, že začnete chodit dvakrát týdně do místního fitness centra a až získáte sílu a kondici, zvýšíte počet návštěv na čtyři nebo pět týdně. To samé můžete samozřejmě praktikovat i v teple svého domova. Takto budete postupně cítit zlepšení a nebudete se stresovat tím, že musíte do posilovny každý den, protože jste si koupili půlroční nebo roční členství.

Odstraňte si z cesty překážky

Podobně je to i s vašimi stravovacími návyky. Musíte mít v hlavě plán jídelníčku, který je třeba dodržovat. Ono se lehce řekne, že budete jíst více ovoce a zeleniny, ale musíte je také doma uskladnit nebo si je nosit do práce, ale hlavně je včas sníst. Pokud nebudete mít chuť na čerstvé ovoce, přidejte ho například do proteinového koktejlu.

Je také dobré mít v lednici omyté a nakrájené kousky zeleniny a ovoce, abyste měli kdykoli po ruce zdravou svačinu. Mísa s ovocem na kuchyňském stole je další způsob, jak mít zdravé potraviny na očích. Skvělou volbou je nosit si obědy do práce. Budete tak mít kontrolu nad tím, co přesně a v jakém množství jíte. Pokud jste si obědy do práce nikdy nenosili, stanovte si rozumné cíle, stejně jako je tomu se cvičením. Můžete si říci, že si přinesete krabičku do práce jen dvakrát týdně, tak budete mít přehled o tom, jak svůj cíl plníte.

Drobné změny pomohou zdraví i peněžence

I když budete dělat postupné a drobné změny, nemusíte se bát, že se výsledek nedostaví. Pokud si dvakrát týdně uděláte oběd doma a nepůjdete do restaurace, uspoříte zhruba 300 kilokalorií, což v ročním součtu dělá 31 000 kilokalorií, a to už je značný rozdíl i v otázce financí.

Dalším příkladem je dát si po obědě nebo večeři kousek ovoce namísto zmrzliny či jiné sladkosti. V dlouhodobém horizontu vám to také ušetří spoustu kalorií a hlavně budete zdravější.