Voda v Praze příští rok zdraží. Kolik si připlatíte?

Máte tušení, kolik vody spotřebuje rodina za jediný den?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Voda v Praze příští rok podraží. Zvýšení ceny umožňuje Pražským vodovodům a kanalizacím (PVK) smlouva s městskou firmou Pražská vodohospodářská společnost (PVS), od které má vodovodní infrastrukturu v pronájmu.

Na nájemném PVK zaplatí Praze v roce 2018 téměř 2,4 miliardy korun. Čtyřčlenná rodina v Praze spotřebuje průměrně 425 litrů vody denně. "Úprava ceny vody odpovídá pouze inflačnímu nárůstu provozních nákladů a nájemného placeného Praze. Cena vody v metropoli tak nadále zůstává na úrovni celorepublikového průměru," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Za vodné zaplatí Pražané příští rok 48,3 koruny za metr krychlový a připlatí si tak necelé dvě koruny. Na stočném pak vydají 39,09 koruny, což je o deset haléřů více než letos.

Vodné a stočné by mohl zvýšit ještě pražský magistrát. Podle mluvčího Víta Hofmana o tom ale nyní neuvažuje. "Hlavní město nemá zájem cenu vody zvyšovat ani o inflaci. PVK nicméně tuto možnost na základě uzavřené smlouvy má," řekl Hofman. Informace o zdražení od PVK město podle něj ještě nedostalo. S firmou chce jednat o tom, aby nezdražovala ani o inflaci.

Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Vodohospodářskou infrastrukturu má od města pronajatu do roku 2028. Praha už avizovala zájem vstoupit majetkově do PVK, k dohodě zatím nedospěla. Po vypršení smlouvy zamýšlí metropole distribuovat vodu sama.