Bizarní novoroční tradice. Někde vyhazují nábytek z okna, jinde spouští vačici

Takhle to třeba vypadá ve Skotsku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vánoce a oslavy nového roku jdou ruku v ruce s mnoha tradicemi a pověrami. Poslední dobou ale již díky modernizaci světa pomalu vymírají. Co by se mělo a naopak nemělo dělat v první den nového roku?

Nový rok je velmi významným dnem v roce. Vážou se k němu tradice a pověry, kdy každý doufá ve změnu, která může výrazně ovlivnit jeho štěstí v dobách příštích. Z generace na generaci si lidé předávají tradiční novoroční zvyky. Těmi nejčastějšími jsou šupinky pod talíř, lití olova, házení střevíčkem nebo vaření hrachové polévky. Některé se dělají během vánočních svátků, jiné zase právě na Nový rok.

Tradiční novoroční pověry

Novoční tradice začínají na talíři. Zvykem je konzumovat čočku, díky které podle pověr mají být lidé bohatí a mít hodně peněz. Jíst by se nemělo také žádné maso z "létavých živočichů, čímž se myslí například husa nebo kuře. Mohlo by vám totiž štěstí ulétnout do nebe. Jíst by se nemělo ani nic "rychlého", aby se zajícem štěstí neuteklo do lesa.

Doporučuje se naopak upéct vánočku se zrnkem hrachu. Kdo ho následně najde, má být dítětem štěstěny. Kdo se obleče do nového, má být pak po celý rok jako nový. Nedoporučují se hádky ani mrzutost, mohlo by o zůstat po celý rok. Nemá se ani nic vynášet z domu, aby v novém roce nic nechybělo. Nemělo by se ani věšet prádlo, jinak hrozí osoužití.

Nový rok je svátek začátku nového roku. Podle celosvětově nejrozšířenějšího gregoriánského kalendáře připadá na 1. ledna. V noci z 31. prosince na 1. ledna svět slaví závěr roku, a tak i start nového – silvestrovské oslavy. Před novým rokem si jednotlivci, rodiny i firmy posílají blahopřejné novoročenky, s hezkým či vtipným obrázkem a s přáním zdraví a štěstí v nadcházejícím roce. Bohužel v poslední době mizí osobní kontakt a telefonáty nahradily zprávy na messengerech. Nový rok je v ČR, ale i v dalších zemích světa státní svátek.

Nejkurióznější tradice

V chilské Talce se schází na hřbitově, aby byli s mrtvými příbuznými. V jihoafrickém Johannesburgu házejí nábytek z okna. V Peru zase organizují bitky se sousedy, aby se vyřešily staré spory. Ve Skotsku je zvykem průvod ulicemi s točícími se ohnivými koulemi nad hlavou.

V americké Severní Karolíně se zase spouští vačice nad rozjařený dav lidí. V Rumunsku je zvykem naslouchat zvířatům, zda promluví. Pokud mlčí, má to přinášet štěstí. V ruské Sibiři se potápějí se stromem do zamrzlého jezera.

Nejzábavnější novoroční zvyky

Hromadný polibek na náměstí v Benátkách je bezesporu něco, co by každý romantik měl alespoň jednou v životě zkusit. V Španělsku, Itálii a Mexiku se zase pro štěstí nosí červené spodní prádlo.

Zajímavě slaví Nový rok v Thajsku. Hned tři dny tam probíhá velká vodní bitva s vodou naplněnými balónky a kbelíky.

Takže se zkuste dnes vyvarovat toho, co vám může způsobit smůlu, a naopak si dejte hodně čočky, abyste měli dostatek finančních prostředků.