Novinky Zdeňka Trošky a Filipa Renče, ale i drsná výpověď o coming outu. Na co se těšit v lednu?

Co si pro nás leden připravil?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Leden může pokaždé napovědět, jak bude vypadat celý nadcházející rok. Pokud by tomu tak letos bylo, rozhodně bychom se nezlobili. V lednu si pro nás kulturní scéna připravila mnoho pozoruhodných událostí. Vybrali jsme ty, které by neměly ujít pozornosti žádného kulturního nadšence.

Louis Édouard: Skoncovat s Eddym B.

Menší literární senzace z Francie. Louis vydal svou první knihu jako teprve dvaadvacetiletý student a jen v zemi galského kohouta se prodalo přes 300 000 výtisků. Následoval překlad do více než dvaceti jazyků a na konci ledna se dočkají i čtenáři z České republiky. Kniha vychází v překladu prozaičky Sáry Vybíralové, která se může pyšnit Cenou Jiřího Ortena. Jako kdyby toho bylo málo, i kolem překladu prózy Skoncovat s Eddym B. se v literárních kuloárech vedly diskuze. V nakladatelství Paseka, jež knihu vydává, se totiž rozhodli, že všechny překladové tituly bude doprovázet jméno překladatele na obálce. Vybíralová je první. A na autobiografickou knihu, v níž se popisuje strastiplné dětství a postupně odhalovaná homosexualita vypravěče a na jejímž přebalu se skví autorčino jméno, se rozhodně těšíme.

Depeche Mode v O2 Areně

Kultovní kapela Depeche Mode se České republice rozhodně nevyhýbá. V květnu loňského roku nás Depešáci navštívili již podesáté. To však v nejmenším neznamená, že by každý jejich další koncert v Česku nebyl očekávanou a mimořádnou událostí. O tom svědčí mimo jiné i to, že květnový koncert v Edenu byl jako obvykle vyprodaný. Na samém konci ledna, ve středu 31., bude kapela, mezi jejíž nejznámější hity patří například Personal Jesus nebo Enjoy the Silence, vystupovat v O2 Areně a nikoho by asi nepřekvapilo, kdyby bylo vyprodáno zase.

Premiéry v kinech

Asi nejvíce pozornosti na sebe v lednu strhnou filmové premiéry. Mezi nejočekávanější snímky začátku roku počítejme například novou pohádku Zdeňka Trošky Čertoviny. Film v čele s Jakubem Prachařem, Mírou Noskem nebo Oldřichem Navrátilem o tom, jak se v pekle uklízelo a nějak se to zvrtlo, by měl být povánočním tahákem českých kin.

Asi nejvíce pozornosti na sebe v lednu strhnou filmové premiéry.

Dalším snímkem, jenž je mnohými nadšeně očekáván, je Kolo zázraků Woodyho Allena. Dvaaosmdesátiletý režisér, herec, scenárista a spisovatel ze svého tempa jeden film na rok nijak nepolevuje. Kolo zázraků navazuje na Café society z roku 2016, následovat bude A Rainy Day in New York. Snímek s původním názvem Wonder Wheel se odehrává v padesátých letech v zábavním parku Coney Island. V jeho centru stojí plavčík Mickey, snílek, jenž si osnuje budoucí život slavného dramatika. Celý film provázejí divadelní efekty umně převedené na filmové plátno, dlouhé scény točené na jeden záběr a záměrně konstruované dialogy. Snímek je zajímavým kontrastem současných výpravných filmů, jež jsou postaveny na zběsilém tempu. Stejně jako Troškovy Čertoviny má Kolo zázraků oficiální premiéru čtvrtého ledna.

Fanoušky hororů dozajista potěší čtvrtá část známé hororové série Insidious. Ta sleduje minulost parapsycholožky Elise, kterou diváci znají z předcházejících dílů. Premiéra je opět čtvrtého ledna.

Osmnáctého ledna pak přijde na řadu adaptace bestselleru Haliny Pawlowské. Režie snímku s názvem Zoufalé ženy dělají zoufalé věci se ujal Filip Renč, jenž patrně doufá, že si trochu spraví reputaci po nepříliš uznávaném snímku Lída Baarová. Scénář napsala sama Halina Pawlowská a v hlavních rolích se objeví Klára Issová, Aneta Krejčíková nebo Matouš Ruml.