Auto jako člen rodiny. Jak se o něj starat tak, aby vás přežilo?

Péče o auto je základem, díky tomu vám vydrží déle
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Také pro vás není automobil pouze obyčejným dopravním prostředkem? Berete ho spíše jako člena rodiny? Pokud to tak cítíte, pak je rozhodně třeba ho chránit. Jaká jsou rizika, která se na něm mohou negativně podepsat? Co je třeba dodržovat, aby váž vůz vypadal stále dokonale?

Rozhodně to není žádné klišé, ale auto by prostě mělo pořád vypadat co možná nejvíce dokonale. Důvodů je samozřejmě hned několik. Tím nejzásadnějším je to, že se díky tomu prodlužuje jeho životnost. Pravidelná péče navíc může vést i k tomu, že váš automobil vypadá mnohem lépe, což se může v budoucnu projevit na prodejní ceně, za kterou ho případný zájemce koupí.

Základem by tedy měla být pravidelná péče o interiér, ale i exteriér. K tomu dnes poslouží kvalitní univerzální autopříslušenství, které je možností, jak nejenom odstranit nečistoty, ale i jak čištěný povrch ochránit. Pokud něco dominuje, pak to jsou hlavně kvalitní autošampony, vosky a leštenky nebo přípravky na plasty či kůži.

Pozor na počasí a zloděje

Právě to se totiž může výrazně negativně podepsat na tom, jak váš automobil vypadá. I tady je tudíž prostor pro ochranu. V zimě je největším rizikem kombinace sněhu a posypové soli, kvůli čemuž může vzniknout koroze. Letní bouřky s krupobitím zase mohou způsobit promáčkliny na vaší kapotě. Velmi nepříjemné jsou také kyselé deště nebo další nečistoty z ovzduší.

Servisní prohlídky jsou stanovené výrobcem a u nového automobilu jsou součástí dokumentace. Většina výrobců doporučuje provádět prohlídku 1x za rok nebo při ujetí určitého počtu kilometrů, pokud jezdíte často.

Myslete ale i na bezpečnost svého vozu, hlavně pokud máte novnější vůz. Je třeba ho chránit před zloději. Jak na to? Poměrně jednoduše. Zabezpečovací zařízení by dnes mělo být naprostým základem. Ideální je klasický alarm, zámek řadicí páky nebo také zámek volantu.

Každopádně mnohým problémům předejdete, pokud nebudete nechávat vůz jen tak zaparkovaný na ulici. Pokud chce mít jistotu stoprocentního bezpečí, pak pomohou rolovací garážové brány. Automobil je díky tomu dobře ukrytý a každé ráno ho najdete tam, kam jste ho večer zaparkovali. Pokud už ale dojde k odcizení, je nutností mít dobře sjednanou pojistnou ochranu, díky které vám váš vůz pojišťovna zaplatí. Klidně i v případě, že se auto ani pachatel nenajdou.

Servisní kontroly základem

Ty nemusí být nutně spojené pouze s výměnou olejů a různých fitrů. Automobil je během nich také kontrolován i po technické stránce. Pokud se zjistí závada, pak je správný moment pro opravu. Pokud je ještě auto v záruce, pak se nemusíte bát jakýchkoliv zvýšených nákladů. Pokud už není, lze použít třeba kvalitní repas servořízení nebo i jiný repasovaný díl.

Jeho výhody jsou jasné. Je to kvalita, záruka a také nízká cena. Díky tomu právě lze vyřešit prakticky jakoukoliv větší nebo menší závadu, opravit bez nutnosti astronomický nákladů, ze kterých má každý majitel automobilu bezesporu strach.

Neničte auto jízdou

Právě styl jízdy také hodně demoluje automobily. Důležité je nejenom příliš nevytáčet motor, ale také na druhou stranu ani nejezdit v příliš nízkých otáčkách. Rozumné také je vyhýbat se dírám ve vozovce nebo si dávat pozor na ťukance s ostatními účastníky silničního provozu. To vše má samozřejmě vliv na to, jak bude vaše auto vypadat.

Není to pouze aktuální stav, ale třeba výhled na několik let dopředu. Pravidelná péče se totiž vrací hlavně v tom, že svůj vůz můžete v budoucnu prodat za výrazně vyšší cenu. Nemyslíme tím navíc jen případného koncového zákazníka, ale třeba i menší nebo větší autobazar.