Vadí vám neustálé změny počasí a šero? To způsobuje nejen blbou náladu, ale i nemoci

Také se cítíte unavení, bez nálady? Může to být i častým střídáním teplot i v zimě. Jak se na to připravit?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

I letošní zima není tou pravou, jak jsme byli zvyklí. Výkyvy teplot proto mohou způsobit změny nálad, cítíme se více unavení a nevyspalí. Do toho to neustálé šero. Na mnoho lidí působí střídání počasí hůře než silné mrazy při klasické zimě.  To vše oslabuje naši imunitu a ovlivňuje i náladu.

Když v létě po tropickém vedru přijde bouřka a s ní ochlazení, víme, že nás může pěkně rozhodit. Se změnou počasí souvisí i změna tlaku vzduchu a to je nepříjemné obzvlášť pro lidi trpící na vyšší tlak nebo ty, kteří mají nemocné srdce.

Mnoha lidem chybí i slunce

Psychickou a fyzickou pohodu dokáží pěkně rozhodit i změny počasí nyní v zimě. Však to znáte sami. Přijdou mrazy, jste zimomřiví, ale za pár dní si zvyknete. Pak přijde oteplení a třebaže takto intenzivně změnu nevnímáme, přesto to má vliv na náš organismus. V zimě to může pro někoho být ještě intenzivnější, protože nám navíc chybí sluneční paprsky a světlo. Cítíme se pak nevyspalí, unavení a máme blbou náladu. Lidé chronicky nemocní a ti ze starší generace mohou pociťovat bolesti kloubů, svalů nebo hlavy, podobně jako když se chystá změna počasí v létě.

Nedostatek slunce v zimě  kromě špatné nálady může způsobit zdravotní potíže. Omezuje tvorbu vitamínu D, který je nepostradatelný při tvorbě kostí a zubů a kromě jiného je potřebný pro správné fungování nervů, ale i srdce.

Jak předejít únavě a blbé náladě?

Podobně jako v létě, kdy horké dny utne bouře a nízké teploty, měli bychom i v zimě při nástupu mrazů více jíst a pít. Tělo si potřebuje udržovat stálou teplotu, aby mohlo fungovat, a tak mu musíte dopřát energii. Když se pak náhle oteplí, přijde do toho vítr a sníží se tlak vzduchu, cítíme se mnohdy unavení. Vliv na to má i nižší sluneční svit, prostě šero. Spousty problémů jsou pak i psychického rázu. Někomu hodně vadí, když nevidí několik dní sluníčko, jiného nerozhodí ani týdny bez slunce. Zkrátka, každý reaguje jinak na změny počasí.

Pozor by si měli dávat především kardiaci

Podle lékaře Josefa Čírka z Oblastní nemocnice Příbram změny počasí vliv na zdravotní stav nepochybně mají. A to zejména u kardiaků a u pacientů s plicním onemocněním. "Tito lidé by se měli vyvarovat i prudkých přechodů teplot, například při vycházení z přetopené místnosti do zimy a naopak u místností s klimatizací. Co se týče virových onemocnění dýchacích cest, hraje počasí  roli, neboť značný počet těchto onemocnění má sezonní výskyt," upřesnil MUDr. Josef Šírek.

Prevencí je pohyb a zdravá strava

Všeobecně na změny počasí zabírá zdravý životní styl. To znamená dostatek pohybu především na čerstvém vzduchu, otužování, pravidelná životospráva a pochopitelně i odpočinek. Rizikem především pro starší a chronicky nemocné lidi je také pobyt v jiné destinaci, kdy ze zimy odletíme na dovolenou třeba někam k moři. To vše může zatížit imunitní systém, který bude náchylnější k různým virózám nebo chřipce. 

Zkuste saunování

Kromě častého větrání, abychom se necítili ještě více unavení, je vhodnou prevencí saunování. Když je tělo vystaveno vyšším teplotám, prudukuje bílé krvinky, které bojují s viry a infekcí. Je to vlastně podobné tomu, když jste nachlazení a máte zvýšenou teplotu. Jde o přirozenou obrannou reakci. Pozor, ale saunování není prokaždého.

Pochopitelně pomůže vyšší přísun vitamínů a třeba i pití různých čajů s bylinkami a přírodních prostředků, které mají blahodárný vliv na posílení imunity. O nich jsme psali zde.