Vratislav Kulhánek: ANO jsem volil, během let se ale naděje proměnila v něco jiného a Babiš také

Tlak z prezidentské kandidatury? Z vrcholového byznysu má Kulhánek "pro strach uděláno"
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Patří mezi nejvýraznější tváře českého byznysu, stál v čele dodnes velmi úspěšných firem. Vratislav Kulhánek není favoritem prezidentských voleb, může jen překvapit. Jaký je jeho vztah k Pavlu Sehnalovi, který mu platí kampaň, jak vnímá Andreje Babiše či Miloše Zemana? Nejen o tom jsme si povídali.  

Pane Kulhánku, jste úspěšný byznysmen, manažer, přesto jste se vrhnul do prezidentské kandidatury. Nejdete tak trochu s kůži na trh, co když to nevyjde a skončíte s pár procenty?
Kdyby všichni uvažovali podle takového schématu, pravděpodobně bychom byli národem jedné profese nebo jednoho, předem určeného zařazení. Třeba jako jsou kasty v Indii. Pokud bych si na začátku mé pracovní kariéry, kdy jsem musel každý den být ráno v šest u píchaček, řekl tohle, patrně bych tam stál pořád. Doufám, že to jako ilustrace k otázce postačí.

Vratislav Kulhánek
- manažer v automobilovém průmyslu a bývalý předseda Českého svazu ledního hokeje
- vystudoval Vysokou školu ekonomickou a European Business School v Praze
- působil ve správní radě Karlovy univerzity a ve správní radě Technické univerzity v Liberci
- jezdil se Škodou 110 R v závodech jako spolujezdec, hrával první ligu ve volejbale, běhal a dodnes hraje tenis

Využíváte v kampani zkušeností ze svého manažerského života, dá se to vůbec nějak srovnávat?
Samozřejmě. Každý člověk přece neustále musí využívat zkušeností. A čím více jich máte, tím lépe. Musím říct, že jsem jich v praxi nasbíral přehršel.

Proč kandidujete za ODA, která se snaží vstát z popela?
Nebyl to můj nápad, ale jejího předsedy Pavla Sehnala. Když jsem si na jaře přečetl její program, nenašel jsem v něm nic, co by zásadně odporovalo mým názorům a přesvědčení. Znovuobnovená ODA je jen o něco málo mladší než moje kandidatura. A tak věřím, že toho máme ještě hodně před sebou.

Myslíte si, že má ODA šanci, že může oslovit větší počet lidí? A pojí vás nějaký bližší vztah s panem Sehnalem?
Než vyroste politický subjekt tak, aby se dostal hlouběji do podvědomí lidí, zabere to nějaký čas, spíše roky. S panem Sehnalem se znám několik let, ale žádný bližší vztah, jak uvádíte v otázce, nás nepojí.

Má Česko zůstat v EU?
"Ano."

Původně jste avizoval, že budete shánět podpisy obyvatel Česka, kteří by vás v kandidatuře podpořili. Nakonec to udělali poslanci. Bylo tak těžké shánět podporu u veřejnosti?
Kandidaturu jsem ohlásil na jaře, byl čas před parlamentními volbami a se sběrem podpisů neměl nikdo z ODA zkušenosti. A tak jsme jen paralelně využili další zákonnou cestu pro včasné podání kandidatury. Podotýkám, že ti, co nasbírali přes 50 000 podpisů, na to měli až o rok déle času.

Před pěti lety vám Andrej Babiš nabídl kandidaturu do senátu za hnutí ANO. Odmítl jste, od té doby současného premiéra kritizujete. Co vám na něm vadí?
Netajím se s tím, že jsem před čtyřmi roky byl i voličem ANO. Jenomže během let se tato naděje proměnila v něco jiného a pan Babiš také. Sám jsem zvědavý, jaké místo v naší historii nakonec zaujme.

Máme platit eurem?
"V horizontu 5 let ano."

Je Andrej Babiš vhodný premiér pro Českou republiku?
Jestli je vhodný, nebo ne, může ukázat pouze praxe. Se vší úctou, ať se se svými vnitřními běsy jdou všichni rádoby komentátoři a politologové vycpat. Jestli bude jen "zimním premiérem", anebo dlouholetým, to dnes přece nemůže vědět ani on.

A co Miloš Zeman, jaká je podle vás současná hlava státu, zastává svou funkci dobře?
Nepatřím do zástupu těch, kteří se předhánějí ve spílání hlavě státu. Tento institut je pro mě posvátný, a protože jsem životní optimista, nechtějte po mě smutné úvahy. Svůj postoj jsem vyjádřil tím, že se o úřad prezidenta ucházím.

Máme přijímat uprchlíky?
"Podle ženevských konvencí ano."

Co rozhodně musí prezident mít, jaké vlastnosti nebo dovednosti?
Nesmí nikdy šířit "blbou náladu" a vzbuzovat v občanech jakékoliv negativní emoce. Tím neříkám, že by měl všem podlézat či podbízet se. Měl by být bodem, kde ho každý za všech okolností najde a bude vědět, že jeho názory stále platí a jsou pevné.

Měli bychom mít vojáky na zahraničních misích?
"V souladu s postojem NATO ano."

Nějakou dobu jste byl v KSČ, proč jste do strany vstoupil?
Bylo to ve druhé polovině 60. let. Stejně jako statisíce jiných jsem uvěřil, že je šance na změnu a tohle byla jediná možnost. Po okupaci mě vyloučili a pak se mi dost mstili.

Jak moc dnes sledujete dění kolem Škodovky? Automobilce se daří, vidíte tam ještě svůj rukopis?
Samozřejmě, že dění sleduji a také aktivně komentuji. Jsem rád, že šikovnost českých lidí tak přesvědčivě na světových trzích vítězí. Se vší skromností doufám, že na tom jako dlouholetý šéf Škody Auto mám i svůj podíl.

Jaká by měla být průměrná mzda v Česku?
"Výraz průměrná mzda je velmi ošidný. V mnoha kategoriích by mohla být výrazně vyšší."

A co hokej? Tam už je to podstatně horší...i když teď "dvacítky" vlily fanouškům alespoň trochu optimismu...
Proč by to mělo být horší? Jsme desetimilionový národ, medailí z mistrovství světa i olympijských her máme kupu, hokej byl, je a bude národním sportem Čechů. Tedy vedle fotbalu a já jako bývalý volejbalista bych rád jmenoval více sportů. Máme pořád skvělé hráče, kéž bychom měli také takové politiky, jako jsou hokejisté.

Který prezidentský kandidát je pro vás největším konkurentem?
"To rozhodnou voliči."

Těšíte se na olympijské hry? Neměly se přesunout na jiné místo vzhledem k tlakům ze strany KLDR?
Nejenom jako bývalý člen ČOV musím říct, že olympijské hry jsou posvátné. Nechápu důvod, proč by se mělo měnit místo konání. Pamatuji se, jaké zlo a především nenahraditelnou ztrátu pro jednu generaci sportovců znamenal bojkot her v Moskvě a USA.