Ve Středočeském kraji zemřelo loni při nehodách 63 lidí. Kde nejvíc a jaké jsou příčiny?

Který okres zaznamenal nejvíce smrtelných nehod?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ve Středočeském kraji loni při dopravních nehodách zahynulo 63 lidí, což je o 43 méně než v roce 2016. V absolutním číselném vyjádření jde o nejhorší výsledek mezi kraji, celkem se střední Čechy na celkovém počtu usmrcených osob při nehodách v ČR podílí 12,55 procenta. Současně ale platí, že počet obětí se ve středních Čechách meziročně snížil nejvíc ze všech krajů.

Celkem se loni ve středních Čechách stalo 14 707 nehod, o šest procent více než v roce 2016. Středočeský region má mezi kraji nejdelší silniční síť a nejvyšší počet obyvatel. Počet nehod ve Středočeském kraji je po Praze druhý nejvyšší, v kraji byl zároveň zaznamenán nejvyšší růst počtu dopravních nehod, a to o 874.

Havárie ve středních Čechách si vyžádaly 337 těžce zraněných lidí, lehce se zranilo 3 477 účastníků dopravních nehod. Hmotná škoda přesáhla jednu miliardu korun.

V policejních statistikách figurují dva středočeské okresy mezi okresy s nejvyšším počtem usmrcených lidí při nehodách pod vlivem alkoholu. Na Benešovsku a Praze-východ zemřeli při těchto nehodách shodně dva lidé. Nejhorším okresem je v tomto ohledu Plzeň-venkov, kde zemřelo sedm lidí. Kutná Hora naopak figuruje v tabulce s nejnižším počtem nehod pod vlivem alkoholu, kterých se na Kutnohorsku stalo 23.

Alkohol a drogy

Praha-východ je pak podle statistik okresem s pátým nejvyšším počtem dopravních nehod v uplynulém roce, celkem se tady stalo 1 803 nehod. Jde zároveň ale v pořadí o čtvrtý okres s nejvyšším poklesem počtu nehod, meziročně o 44. Celkem 508 nehod se ve středních Čechách stalo pod vlivem alkoholu nebo drog, jde tak o 3,45 procenta z celkového počtu 14 707 nehod v kraji. 25 havárií z toho bylo pod vlivem drog.

Na celém území Česka se loni stalo 103 821 nehod, při kterých zemřelo 502 lidí. Jde o nejnižší počet usmrcených od roku 1961, kdy policie zavedla ucelené statistiky nehodovosti.

Klíčová slova: