Volné pobíhání psů bude v Praze dále problém. Proč neprošel jeho zákaz?

Jen tak nechat psa pobíhat? Pořád to někde bude možné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát nevydá plánovanou celoměstskou vyhlášku o volném pobíhání psů. Důvodem je odmítavý postoj radnic i soukromých vlastníků pozemků na zřízení ploch pro volný pohyb zvířat.

Vytvoření vyhlášky schválilo vedení města v roce 2015. Záměrem bylo zavést plošnou povinnost majitelů psů vodit je na vodítku. Volný pohyb by byl povolen jen na vybraných místech. Městské části ale návrh buď odmítly nebo nevymezily území a část z nich městu vyjádření nezaslala.

V budoucnu mají být problémy s volným pobíháním psů řešeny na úrovni radnic. Nyní ho upravuje vyhláška o ochraně zeleně, zákon o myslivosti a provozu na silničních komunikacích. V Praze je registrováno zhruba 100 000 psů.

Iniciativy se tak chopil magistrát, který pozemky vytipoval, a to nejen ty městské, ale i soukromých majitelů. Ani u nich však neuspěl. "Z oslovených vlastníků vyjádřilo téměř 80 procent nesouhlasný názor, popřípadě na zaslanou výzvu nezareagovalo," píše se v dokumentu. Volný pohyb psů tak mají do budoucna řešit samy radnice. Podle dokumentu se magistrát pokusí najít v rozpočtu peníze, kterými by jim na řešení problémů se psy přispěl.

Je vyhláška dostatečná?

V Praze platí vyhláška o ochraně zeleně, která zakazuje vstup psů na pozemky vedené v katastru jako zeleň. Rovněž je zakázáno s nimi chodit na dětská hřiště a pískoviště a majitelé po nich musí uklízet. Zákon o myslivosti pak volný pohyb psů zakazuje v honitbě, kterých je v Praze několik, a zákon o provozu na silničních komunikacích zase na silnicích.

V Praze je evidováno kolem 100 000 psů. Nejvíce jich je přihlášených v Praze 4, více než 9 000 zvířat, a v Praze 6 zhruba 8 500. Podle magistrátní vyhlášky z roku 2005 musí být každý pes starší šesti měsíců v metropoli evidován pomocí mikročipu nebo tetování. Ty nesou informace o psu i jméno majitele.

Klíčová slova:
pes