Nový rok, nová motivace. Sváteční cvičení ale dělá spíše tlusťochy, ne kulturisty

Když se chcete změnit, udělejte to hned, ne zítra nebo někdy!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Většina lidí má v hlavě nastaveno, že nejlepší začátek jakékoliv změny je na začátku nového kalendářního roku. Jasně nejvíce v tomto ohledu vede snaha začít něco dělat se svým tělem. Ve většině případů má ale něco podobného stejný konec a nic se nezmění. Proč tomu tak je a kdy si my, co cvičíme pravidelně, zase užijeme ve fitku trochu prostoru?

/KOMENTÁŘ/ Vánoce a s tím spojený konec roku. To je období, které v lidech signalizuje, že by se mělo začít něco měnit. Právě během svátků se totiž většina lidí není schopna kontrolovat, futruje se k prasknutí, nicméně se uklidňuje tím, že přece po Novém roce začne s dietou a cvičením a všechna nabraná přebytečná kila zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Začít umí každý

Když si řeknete, že začnete běhat, hrát tenis, chodit do posilovny nebo jednoduše cokoliv měnit, tak začít je strašně jednoduché. Nejsložitější je vydržet a nenechat se ovlivnit nezdary a postupnými ztrátami motivace. Nejhorší jsou pak výmluvy typu - dnes si dám pauzu a budu pokračovat zítra, dneska je venku ošklivě, nemám čas, jsem unavený nebo jsem zažil hrozný den v práci.

Podle různých studií je úspěšnost novoročních přesevzetí asi okolo 10 %.

Už to, že podobné výmluvy v hlavě máte, je totiž jasnou předzvěstí toho, že vaše odhodlání brzy klesne na bod mrazu. Nehledě na to, že velkou skupinu lidí také zastaví od změny fakt, že nevidí rozdíly. Ono totiž v případě, že se pětkrát denně sledujete v zrcadle, tak skutečně nic převratného neuvidíte, naopak vás to bude akorát zbytečně deprimovat.

Přeplněná fitka

Je to každý rok stejné. Na silvestra dopoledne ve fitku prakticky nikdo není, ale škočte tam v první lednový pracovní den a prakticky si nezacvičíte. Nejvíce jsou obsazené hlavně různé hodiny s instruktorem, jako jsou kruhové tréninky a podobně. Bohužel spousta lidí jde také zkoušet proměnit svoji postavu do fitka, kam třeba pod stromeček dostalo permanentku. Podobní lidé pak velmi často jen zabírají místo na strojích, jelikož absolutně netuší, co dělat.

Všechny ale můžu uklidnit tím, že podobná fáze opravdu netrvá dlouho. Dosti lidem entuziasmus opadne již v prvním týdnu, a to z mnoha důvodů. Buď díky špatnému cvičení přijdou ke zranění, nebo si naloží moc a zjistí, že jim bolest, která je v tomto případě v rámci startu žádoucí, za to nestojí nebo se začnou všemožně vymlouvat.

Hodně lidí také žije v omylu, že když budou cvičit, dosáhnou na tělo snů. To je ale velká lež, jelikož všechno jde ruku v ruce s celkovým životním stylem, který je primárně založen na tom, co jíme. Pokud tedy uvidíte ve fitku někoho, kdo sice běží na páse a snaží se něco dělat, ovšem potom v šatně začne futrovat bagetu, tak si můžete být jistí, že tenhle frajer to hodně brzo vzdá.

Méně je v tomto případě zaručeně více. Když si dáte jen jedno předsevzetí, je tu bezesporu větší šance, že se opravdu podaří.

Jak se říká. Pokud začínáte cvičit, je třeba nechat ego venku. Ve většině případů totiž skutečně budete v případě, že s cvičením začínáte, patřit k nejhorším. Nesmíte se ale nechat odradit tím, že vedle vás frajeři zvedají pětkrát tolik a hlavně se je nesnažit dorovnat, protože to je začátek konce. Neexistuje nic horšího než dělat to, na co tělo nemá.

Většinou ke konci ledna se již všechna sportovní centra vrátí do normálu a opět tam uvidíte ty staré známé tváře. Obsazení jednotlivých posiloven a sportovišť se totiž takřka nemění, chodí tam ti samí frajeři, kteří cvičí pravidelně, mají nějakou vizi, plán a ten si jedou a je jim jedno, jestli je jaro, léto, podzim nebo zima. Prostě vytrvají a nehledají výmluvy, ale způsoby.

Nezačínejte zítra, ale hned

Drtivá většina lidí, kterou potkáte a tvrdí vám, že s něčím začne, ve skutečnosti nikdy nezačne. Pokud totiž někdo opravdu má začít, tak začne hned a nebude vše směřovat na budoucnost. Nejdůležitější je v tomto případě fáze uvědomění si, jaké vlastně máte cíle a co je pro ně třeba udělat.

Pokud chcete začít cvičit, chce to mít plán, postupné cíle, které by měly být reálné a měly by vás motivovat a ne dostávat do deprese, když zjistíte, že asi první den ve fitku neuděláte sto kliků a nezvednete na bench 120 kg.

Pokud jste nikdy předtím necvičili, nebojte se ptát lidí kolem nebo i trenérů. Pokud nebudete mít vyloženě smůlu a nenarazíte na nějakého pitomce, pak vám většinou všichni ochotně poradí. Ideální je na začátku zkusit nějaké organizované lekce, kde se naučíte základním cvikům, které jde pak aplikovat i v posilovně.

Hodně se také využívá služeb osobního trénera, sice to něco stojí, ale předejdete alespoň případným zraněním nebo tomu, že budete dělat cviky s minimální efektivitou díky tomu, že je budete dělat špatně. Takže pokud si teď říkáte, že chcete změnu, udělejte ji a nečekejte na nějaký vhodný okamžik. Ten totiž sám nepřijde, musíte si ho udělat sami. Přeci se nechystáte na start raketoplánu…