Středočeské radnice zatím vydaly stovky voličských průkazů, Praha tisícovky

Stojíme na rozcestí. Volit by měl tentokrát opravdu úplně každý
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeské radnice do dnešního dne vydaly stovky voličských průkazů. Zástupci radnic se ale v anketě shodují, že počet vydaných průkazů každým dnem stále roste a čísla se tak mohou ještě výrazně měnit. Radnice v hlavním městě registrují průměrně přes tisícovku žádostí o vydání volebního průkazu pro prezidentské volby.

V Mladé Boleslavi bylo zatím vydáno 462 volebních průkazů. Některé z nich byly vydány pouze pro první kolo prezidentských voleb, některé pouze pro druhé a část z nich pak byla vydána pro obě kola zároveň. Potvrdila to mluvčí magistrátu Šárka Charousková. Podle ní je počet voličských průkazů zatím zhruba o 50 procent vyšší než počet vydaných průkazů pro podzimní sněmovní volby.

Další lidé přijdou ve středu

Kolínská radnice zatím vydala přes 400 volebních průkazů, více než polovina z toho se týkala prvního kola voleb. Nymburk zatím vydal 242 voličských průkazů. "Ještě lidé stále chodí a budou chodit i zítra, takže jich bude určitě víc. Jen za dnešek a za včerejšek jich bylo zhruba 60, takže stále přibývají," řekl nymburský starosta Pavel Fojtík.

Voličské průkazy se mohou podle zákona vydávat do středečních 16.00. Počet vydaných voličských průkazů pro prezidentské volby je na řadě míst ve středních Čechách vyšší než počet průkazů pro podzimní sněmovní volby.

V největším středočeském městě Kladně zatím úředníci vydali kolem 600 průkazů. "Každou chvíli to stoupá," vysvětlila mluvčí Lenka Růžková.

Jak je na tom metropole?

Z oslovených pražských radnic zatím nejvíce průkazů evidují u Prahy 3 a 4, a to více než dvě tisícovky. V Praze 3 je to 2 380 vydaných průkazů. Více než tisícovku hlásí rovněž sedmá a osmá městská část. V centru města v Praze 1 je to dosud 745 pro první kolo a 699 pro druhé kolo. 

I tady je zájem voličů je zatím větší o první kolo volby. Rozdíl se pohybuje v řádu desítek. Například v Praze 8 má zájem o průkaz pro druhé kolo 945 lidí oproti 1 039 pro první. O zhruba 170 průkazů méně pro druhé kolo hlásí i Praha 11, kde jej chce 800 lidí.

Jaká jsou pravidla?

O voličský průkaz si mohou žádat lidé, kteří budou chtít koncem týdne volit prezidenta a budou mimo svou domovskou obec. S průkazem mohou hlasovat v kterékoli ze zhruba 15 000 volebních místností v ČR i v zahraničí. Voličský průkaz hlasující odevzdává volební komisi, což zabrání možnosti dvojího hlasování. Lidé starší 18 let jsou totiž vedeni ve voličských seznamech podle místa bydliště.

Lhůta pro písemnou žádost o voličský průkaz skončila již v pátek 5. ledna. V prezidentských volbách, jejichž první kolo se koná v pátek 12. a v sobotu 13. ledna, si budou lidé vybírat z devíti kandidátů. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, dva nejsilnější uchazeči se utkají 26. a 27. ledna v druhém kole.