Skládka u Buštěhradu mizí. Obec i vlastník pozemků si na vandaly posvítí

Ministr životního prostředí Richard Brabec přivezl vloni do Buštěhradu rozhodnutí o přidělení dotace na likvidaci černé skládky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Znáte to, jak někdo někde vysype jednu hromádku odpadu, najednou tam vyroste obrovská černá skládka. Něco podobného se stalo u Buštěhradu na Kladensku. Obci ale došla trpělivost a skládka se likviduje. Jak chce město zamezit tomu, aby nevznikla znovu?

Černá skládka u Buštěhradu, na kterou město dostalo dvanáctimilionovou dotaci z Národního programu životního prostředí a milion korun ze Středočeského kraje, postupně mizí. Firma, která vyhrála výběrové řízení, nechala místo oplotit. Podle Daniely Javorčekové, starostky Buštěhradu, bude skládka zlikvidována dříve jak za pět měsíců oproti plánu. Tipuje, že to bude někdy v březnu.

Buštěhrad je malé, rychle se rozvíjející město s unikátním historickým jádrem, které leží 22 km severozápadně od centra Prahy a 5 km východně od Kladna. Je založeno na pozoruhodném geologickém podloží v oblasti osídlené po tisíce let, součástí jeho bohaté historie jsou mimořádné osobnosti a události českých i evropských dějin.

Odpad tam především vyvážely firmy

Na skládce jsou pneumatiky, součástky z aut, ale i autovraky a také stavební suť. "Odpad sem především vyvážely firmy. Na skládce se podle odborného odhadu nachází pět tisíc tun odpadu, z toho zhruba tisíc tun nebezpečného. Nutnou finanční spoluúčast města pokryjeme z mimořádné krajské dotace, kterou jsme obdrželi již na konci minulého roku," dodala starostka s tím, že společnost, která vlastní většinu pozemků v této lokalitě, tam chystá umístit kamery. To z důvodu, že se jak vedení města, tak majitelé obávají toho, aby se nevytvořila nová černá skládka někde poblíž na jiném místě.

Policie pachatele nenašla

Město o likvidaci skládky usilovalo už roky. Až po dvou a půl letech usilovného snažení se podařilo sehnat peníze. „Jak se veřejnost dozvěděla, že budeme skládku uklízet, odpad tam bohužel začal přibývat. Přestože jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele s nadějí, že podle autodílů půjde nějaký původce vystopovat, policie žádného pachatele nezjistila a případ odložila. Přestože skládka již byla oplocena, aby tam odpadky nepřibývaly, některé firmy neváhaly stále sem odpad vyvážet, jen jej vyklopily na druhé straně silnice. To je pro nás naprosto šokující," uvedla k problému Daniela Javorčeková.

Už z toho důvodu se rozhodlo kromě oplocení a kamer instalovat na místo zátarasy. "Kromě ostatních opatření budeme více spolupracovat s policií. K tomu nám pomohou kamery a původcům odpadu hrozí vysoké pokuty," vzkazuje starostka těm, kteří by snad chtěli i nadále nelegálně vyvážet odpad na místo.

Majitelé pozemků dostali dopis

Obec rozeslala dopisy všem majitelům pozemků v lokalitě a okolí, i na navazujícím katastru Vrapic, kde informovala o tom, že se skládka uklízí. V dopise vyzvala majitele, aby si více hlídali své pozemky, protože hrozí nebezpečí, že se skládka začne vytvářet o kus dál.