Firmy se perou o mělnický přístav. Nabízí nadstandardní služby

V mělnickém přístavu je rušno prakticky neustále, jde o hodně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Firmy mají velký zájem o služby v mělnickém přístavu. Podle vedoucí přístavu Lucie Petržílkové je důvodem růst poptávky po službách v překladní logistice. Výrobní společnosti mají zvýšený zájem o překladní činnost těžkých investičních celků, technologických zařízení a strojírenských výrobků, které vyvážejí.

Není to určitě náhoda, proč jde "na dračku" právě tento přístav. V Mělníku například umí jako jediní na území republiky zajistit překladní služby statickým kolejovým jeřábem až do váhy břemen 300 tun. Což je samozřejmě obrovská výhoda.

"Jen za druhý lednový týden jsme přeložili několik nadrozměrných zásilek, které přišly do mělnického přístavu po silnici a které vzhledem ke svým rozměrům, tedy například až třicetimetrové délce a šestiapůlmetrové výšce nákladu, vyžadují další přepravu po vodní cestě s příslušnou překládkou. Jedná se o různá technologická zařízení a jejich příslušenství," uvedla Petržílková.

Všechny cesty vedou na moře

Úspěšnost exportu všech klíčových českých strojírenských firem stojí podle ní na podpoře využití vodní cesty pro dopravu nadrozměrných nákladů dále na moře. "Pro tento typ nákladu je plavba nenahraditelná a jde ruku v ruce s překladní logistikou naší společnosti."

V mělnickém přístavu zabírajícím celkem přes 50 hektarů fungují kontejnerové terminály, ve kterých je denně odbaveno několik nákladních vlaků a desítky kamionů. Ročně do přístavu vpluje několik set lodí. Každoročně zde společnost České přístavy investuje a modernizuje nejen plochu terminálu, ale například také koleje. Celková hodnota investice má dosáhnout půl miliardy korun.

Klíčová slova: