Lázně si nemusíte platit ze svého. Kdy máte nárok na peníze od pojišťovny?

Kdo vlastně má a nemá nárok na placené lázně?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obliba lázeňských pobytů u nás v posledních letech stoupá. Zájem zahraničních návštěvníků snadno přebíjí právě Češi. Kde dochází k raketovému nárustu a kolik lidí se celkově loni v lázeňských městech ubytovalo? A hlavně, na co všechno máte od své pojišťovny nárok?

Češi viditelně znovu objevují kouzlo lázní. Lákají je především ozdravné procedury. Jen za první tři čtvrtletí loňského roku se podle Českého statistického úřadu v lázeňských zařízeních ubytovalo 664 088 hostů, z toho hned 355 831 Čechů. Podle odhadů se počet hostů dostal v roce 2018 přes 800 000, což je nejvíce za posledních šest let.

Raketový nárůst

Mezi dlouhodobě nejvíce oblíbené destinace patří Karlovy Vary, Luhačovice, Mariánské a Františkovy Lázně nebo Poděbrady. Začíná se ale objevovat i zvýšený zájem o Teplice nad Bečvou, Lázně Bechyně nebo Lázně Vráž.

Nejvíce lidí navštěvuje lázeňská města od začátku března do června, hlavní sezona pak trvá od září do října. V minulém roce byl o pobyty takový zájem, že zájemci museli rezervace často realizovat s tří až čtyřměsíčním předstihem. Podobně se to očekává i v letošním roce. U Čechů se navíc projevuje i zvýšená touha po luxusu.

Náročnost na vybavenost hotelů a kvality procedur roste rok od roku. "To, co bylo ještě před lety vyhovující, už nyní českým návštěvníkům nestačí. Hotely tak každoročně investují miliony do rekonstrukcí i rozšiřování služeb. Značné investice se dají očekávat i v letošním roce," sdělil Richard Sipoš z portálu spa.cz.

Ne vždy jsou na lékařský předpis

Získat lázně plně hrazené od pojišťovny je poměrně kumšt. Pokud jde obecně o financování lázeňských pobytů, jsou v zásadě tři možnosti. Do lázní lze odjet na tzv. komplexní lékařskou léči, na příspěvkovou lázeňskou péči nebo coby samoplátce. Komplexní lázeňská péče je plně hrazena zdravotní pojišťovnou. Pacient má navíc tu výhodu, že si nemusí na lázeňský pobyt vybírat dovolenou, protože je veden v pracovní neschopnosti.

Indikační seznam také vyjmenovává u konkrétních diagnóz další podmínky, jež by měl zájemce splňovat, nebo také za jakých okolností je možné pobyt v lázních prodloužit. Existují ale také skutečnosti, díky kterým se šance vyjet do lázní znemožní.

O lázeňské péči rozhoduje sám lékař, jenž pacientovi vystaví návrh na základě doporučení odborného lékaře. Při návrhu, zda by pacient měl dostat komplexní či příspěvkovkou léčbu a kde by se měl léčit, se řídí indikačním seznamem pro lázeňskou péči. Lázně musí odsouhlasit ještě revizní lékař pojišťovny.

Pokud se jedná o méně závažnou diagnózu, pak dochází k příspěvkové formě péče. Znamená to, že mu sice pojišťovna zaplatí všechna vyšetření a léčebné výlohy, nicméně ostatní náklady (ubytování, strava) si musí pacient platit sám. Není přitom možné se ubytovat v levnějším penzionu ani docházet na procedury z domova.

Otestujte se sami

Jestli máte sami nárok na lázeňskou péči, můžete zjistit poměrně jednoduše sami podle Indikačního seznamu pro lázeňskou rehabilitační péči. V těch jsou podrobně popsány jednotlivé diagnózy nebo jak dlouho by samotný pobyt měl trvat. V tabulkách navíc také zjistíte, jestli máte nárok na komplexní či příspěvkovou péči nebo také který specialista vám lázně může doporučit a do kterých destinací můžete vycestovat.