Hornické muzeum Příbram chystá novou trasu důlního vláčku. Co dalšího se připravuje?

Letos na děti čeká speciální vláček
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Návštěvníci Hornického muzea Příbram se budou moci svézt po nové trase důlního vláčku z Ševčinského dolu k někdejší úpravně dolu Vojtěch. Připravena bude 8. července při tradiční Prokopské pouti. Muzeum kromě toho letos plánuje hornický masopust, putování s hornickými patrony, celostátní konferenci České podzemí nebo akce ke 100. výročí československé státnosti.

Plno zábavy nabídne 17. února masopust na nádvoří Ševčinského dolu a ve skanzenu Vysoký Chlumec. Návštěvníkům se představí bohutínští dobrovolní hasiči, kteří podle Velfla takto vystupují již 92 let. Velký zájem bývá také o výstavu rukodělných prací o Velikonocích v hornické chalupě na Březových Horách a ve vysokochlumeckém skanzenu.

Každý si vybere to své

Další akcí bude 12. května připomínka poslední bitvy druhé světové války v Evropě u Slivice. Koncem května se pak ve spolupráci s agenturou CzechTourism uskuteční konference České podzemí, kterou bude Příbram hostit vůbec poprvé.

Divácky atraktivní akcí bude i 28. července Den řemesel ve Vysokém Chlumci. Skanzen nabízí dvě desítky historických staveb včetně funkčního vodního mlýna, pily či kovárny. Letos v areálu přibude dřevěná kaplička.

V podzemí dolu Anna je v půlce června plánováno pohádkové putování s hornickými patrony svatou Barborou a Prokopem. Pro starší žáky a studenty středních škol bude 21. června určena slavnostní prezentace jejich prací ke 100. výročí vzniku republiky v Památníku Vojna. "Nabídne i další doprovodný program plný hudby, komentovaných prohlídek s tematickými výstavami zaměřenými na významné mezníky naší novodobé historie, setkání s pamětníky a také polní mši za oběti totality," zve ředitel muzea Josef Velfl.

Setkání s permoníky

Na podzim muzeum plánuje programy pro děti Setkání s permoníky a Havířské šprýmování a v prosinci tradiční akce Vánoce v hornickém domku a Štědrovečerní šichta v Prokopské štole. Milovníci betlémů se mohou těšit na výstavu příbramských hornických jesliček.

Hornické muzeum podle Velfla cílí zejména na školní mládež a rodiče s dětmi, kteří dlouhodobě tvoří více než třetinu návštěvníků. Pro ně je určena řada interaktivních a zábavních programů. Loni si expozice muzea prohlédlo 126 400 lidí, což bylo srovnatelné s předchozími roky.

Klíčová slova: