Když se kůže zblázní: Lupénka si nevybírá, vhodná léčba ji ale umí zmírnit

Prevence je základ, nechat to zajít takhle daleko je špatně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kožní projevy lupénky jsou různé, od plošných výsevů až po trvalá ložiska, a to na hlavě, nehtech i kloubech. Její zákeřnost spočívá v tom, že se může objevit kdykoliv, záleží pouze na aktivaci jejího spouštěče. Zrudnutí a praskání pokožky, poruchy v činnosti mazových žláz, úporné svědění a odlupující se šupiny kůže už po propuknutí psoriázy nelze vyléčit, pouze zmírnit. Hojně užívaná léčba kortikoidy má zase háček v podobě nežádoucích účinků. Naděje ale přesto existuje.

Lupénka neboli psoriáza patří k nejstarším popsaným chronickým kožním onemocněním. Její výskyt i průběh ovlivňuje mnoho faktorů, od infekcí, zánětů a oslabení imunity přes hormonální poruchy, úrazy a psychický stres až po nezdravou životosprávu

Zmírnění projevů nemoci

První volbou pro zmírnění projevů lupénky mnohdy bývá místní léčba kortikoidy v podobě krémů, mastí a gelů. Ta s sebou ale přináší dva nežádoucí vedlejší účinky. První z nich, kterým je ovlivnění růstu u dětí po vstřebání kortikoidů do krevního oběhu, je poměrně vzácný. Může k němu dojít při dlouhodobém používání přípravků s kortikoidy na velkých plochách kůže.

Lupénka není infekční ani nakažlivá, může se objevit kdykoliv bez ohledu na věk nebo pohlaví a stává se celoživotní průvodkyní svého nositele, nelze ji totiž zcela vyléčit. Její projevy je ale možné výrazně potlačit, a to hned několika způsoby.

Druhým a relativně častým je zase nevratné ztenčení kůže na zasažených místech. V závažných případech dnešní medicína využívá biologickou léčbu, ta je však obtížně dostupná a finančně nákladná. Ani ta však lupénku nedokáže zcela odstranit.

V současné době lze proto vypozorovat příklon k mírnějším, avšak neméně účinným metodám, jako je používání přípravků na přírodní bázi. "Léčbu lupénky volíme podle typu psoriázy, věku pacienta, lokalizace a rozsahu postižení a předchozí léčby. Z takzvaných přírodních metod máme velmi dobré zkušenosti s přípravky Dr. Michaels. Jedná se o přírodní kosmetiku, která obsahuje především ovocné kyseliny a esenciální oleje. Na základě klinických studií, které byly provedeny v několika fakultních nemocnicích v České republice, přesahuje úspěšnost těchto přípravků v léčbě lupénky 80 procent jak u dospělých, tak i dětských pacientů," říká dermatoložka MUDr. Anna Jiráková, Ph.D., z 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Život naruby

Kdo onemocní psoriázou, tomu nemoc mění život doslova od maličkostí. Ať už je to výběr oblečení, které zakryje ložiska lupénky, dlouhé hodiny strávené v koupelně, anebo zcela nový životní rytmus a řešení problémů, o kterých se ostatním ani nezdá. Samostatnou kapitolou je také intimní život, často spojený se studem, zranitelností, pochybnostmi o sobě a negativními myšlenkami. Snadno se tak může stát, že psoriatik začne nenávidět své tělo jako zdroj depresí a překážku, která mu zabraňuje žít spokojeným životem.

Nejkritičtější období vzniku lupénky je dospívání, v němž hrají hlavní roli hormonální vlivy a zároveň do života jedince vstupují nové stresové faktory. Psychika je v těchto obdobích velmi křehká. Stresy, netrpělivost, deprese a špatná nálada navíc mohou celkový stav nemoci ještě více zhoršovat. "U dětí a mladistvých bývá nejčastějším spouštěčem akutní streptokokové onemocnění jako například angína, kdy se na kůži trupu a končetin objeví stovky červených skvrnek a pupínků, které mají na povrchu šupinky," vysvětluje profesorka MUDr. Jana Hercogová, CSc. MHA, přednostka Dermatovenerologické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Zdravá životospráva jako forma prevence

I v případě kožních onemocnění platí, že prevence je na prvním místě. A to především v oblasti životosprávy, tedy pestrého jídelníčku, dostatku čisté vody a také pohybu, který tělu přináší potřebné prokrvení a psychický odpočinek. Pokud však nemoc přesto propukne, je kromě volby vhodné léčby také nutné vyvarovat se rizikových faktorů. Mezi ně patří pálivé pokrmy zahřívající organismus, cukr, sůl, ale i alkohol, káva či histamin.

Ten se vyskytuje například v rajčatech, lilku nebo špenátu a hraje velkou roli při svědění, které je při léčbě projevů lupénky kontraproduktivní. Léčba je běh na dlouhou trať, a dokonce i přes všechny pokroky v dnešní medicíně se tato nemoc objevuje stále častěji. Jedním z možných řešení, jak proti ní bojovat, může být například celostní přístup kombinující správnou životosprávu s péčí o psychické zdraví.

Nechte si před opalováním zkontrolovat mateřská znaménka. Rakovina může zaútočit bez varování. Více čtěte zde.
Klíčová slova: