Špatná zpráva pro řidiče: Lidé chtějí další radary, kde na ně narazíte?

Na silnicích přibývají radary úsekového měření, přesto nesmíme za volantem zapomínat, že nás mohou změřit i policejní hlídky se svoji výbavou uvnitř civilně vyhlížejícího vozu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mnohými žádané, jinými odsuzované. Ano, řeč bude o radarech měřících rychlost. Postupně jich na silnicích přibývá. Řidiči na ně někdy nadávají, že stačí zapomenout a pokuta je na cestě. Většinou ale radary úsekového měření lidé bydlící v místech, kde jsou instalované, vítají.

Člověk je tvor omylný a někdy se zapomene a v přehledných úsecích trochu více sešlápne plyn. Pak ve schránce doma objeví nepříjemný pozdrav s pokutou za překročení rychlostí. A co vy? Vítáte rozšiřování radarů na našich silnicích?  "Já jsem ráda, že tu jsou. Když potřebuji přejít Rožmitálskou ulici, jde to nyní bezpečněji. Řidiči ví, že je sleduje radar, a nejezdí tu devadesátkou, jako tomu bylo předtím. Nemám teď obavu, že se najednou přiřítí odněkud šílenec. Radary tady v Rožmitálské ulici rozhodně dopravu zklidnily," chválí si Jana Špitálská, která v Příbrami pracuje.

Radary si vyžádali obyvatelé Dobříše

V Rožmitálské ulici v Příbrami funguje úsekové měření rychlosti s kamerami již nějaký čas a kdo tudy projíždí, musí uznat, že to asi mělo smysl na zklidnění dopravy. V blízkosti je navíc zahrádkářská kolonie, kde je už z tohoto důvodu zvýšený provoz.

O rozšíření radarů požádali někteří obyvatelé Dobříše už loni. To se týká několika frekventovaných míst v Dobříši. Město vyšlo požadavkům obyvatel vstříc a v únoru začne nový radar měřit rychlost v Pražské ulici.

Jak funguje úsekové měření: Při úsekovém měření rychlosti se zaznamená registrační značka na začátku i na konci úseku. Řidič musí v celém úseku jet stejnou rychlostí, protože zařízení propočte rychlost mezi oběma radary.  Tímto způsobem jde i sledovat  přestupky nebo odcizená vozidla, ale i přetížení kamionů.

Rychlost překračuje více než polovina řidičů

Povolenou rychlost 50 kilometrů v hodině tam podle průzkumu radnice nedodržuje více než polovina řidičů. "Původně chtěla radnice měřit rychlost a pokutovat neukázněné motoristy od prosince, instalace zařízení se ale zkomplikovala," řekl starosta města Stanislav Vacek.

Instalaci kamer oddálil fakt, že sloup veřejného osvětlení, kde měl být radar instalován, další zařízení neunese. Vše je ale podle starosty připravené a rychlost se od února bude měřit v části ulice od autobusové zastávky u firmy Bobcat až po křížení s ulicí Nad Prachandou. Kontrolní měření radnice v tomto úseku odhalilo, že zde projede denně kolem 5 000 aut a někteří řidiči místem projíždějí i více jak devadesátikilometrovou rychlostí.

Zkušenosti s radary jsou velké

Zpočátku prý bude radnice k řidičům shovívavější, aby si zvykli na radar. Vyhodnocování dat a následné řešení přestupků pak budou řešit dva lidé. Jedním je pracovník městské policie a druhým úředník radnice, tedy dosavadní zaměstnanci města.

Na základě přání obyvatel Dobříše přislíbil starosta Stanislav Vacek do budoucna instalaci radaru ještě v ulici Plk. B. Petroviče a pak by následovaly další lokality. S úsekovým měřením rychlosti mají včetně Prahy zkušenosti i v Příbrami, ale také v Říčanech nebo v Kladně a na Nymbursku.