Má někdo Zemana za anděla? Možná padlého, tohle jsou jeho nepravdy

Před pěti lety tým Zemana vymyslel billboardy varující před Kalouskem. Ten však nekandidoval
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Vítězství za každou cenu. To je zřejmě heslo, kterým se řídí tým současného prezidenta. Miloš Zeman už před pěti lety sázel na to, že když řekne nesmysl, který se nedá rychle ověřit, nebo ho nikdo nebude okamžitě řešit, přinese mu to u veřejnosti body. Povedlo se. Bláboly a nesmysly v přímých přenosech pro něj nejsou problém. Přesto ho jeho voliči mají často pomalu za anděla. Jaký hnus nás čeká ještě do druhého kola prezidentských voleb?

Vypadá to, že strategie Miloše Zemana bude letos velmi podobná té, kterou vedl před pěti lety. Vlastně už v tomto sdělení se skrývá nepravda, protože prezident před svojí první kandidaturou řekl, že podruhé by do toho nešel. "To už by mi bylo 73 let, a i když uznávám, jak ukazuje pan Schwarzenberg, že i v 73 nebo v 74 letech se lze ucházet o funkci prezidenta, já se přece jen domnívám, že zhruba ta hranice 70 let je hranicí mezi létem a podzimem života," uvedl tenkrát pro server iDnes.

Blíží se čas, kdy se to může opakovat

Ale budiž, člověk může změnit názor. Ostatně jen idiot je nemění, jak říká pan Zeman. A sem tam se asi i splete, jsme jen lidé.Třeba když řekne, že četl nějaký článek, který neexistuje. Jinak brilantní paměť hlavy státu holt má někdy výpadek. Nechme to být, protože jinak bychom těmi výpadky popsali dalších padesát řádek. A to nechceme.  

"Budu citovat bývalého německého prezidenta Joachima Gaucka, který v Praze veřejně řekl: ‚Když zkusíme vrátit Krym zpět Ukrajině, vyvolá to evropskou válku.’ Jen cituji, nic víc," tvrdil Zeman 11. 10. 2017 na Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Žádnou takovou větu však nikdo v záznamech nenašel, což potvrdila i Gauckova kancelář. Takže Peroutka verze 2? Vypadá to tak, ovšem není z toho jen u nás, ale v celé Evropě.

Teď se ale blíží přesně ten čas, kdy je vhodné si nepravdy připomenout včetně uvedení na pravou míru. A schválně se každý můžeme zaměřit na to, do jaké míry totožnou taktiku použije v souboji s Jiřím Drahošem a jestli mu opět voliči sednou na lep.

Nepravda číslo 1
Miloš Zeman řekl, že ho ve druhém kole, kde se utkal s Karlem Schwarzenbergem, podpořili i poražení kandidáti z kola prvního Vladimír Franz a Jiří Fischer. Oba to později popřeli.

Nepravda číslo 2
O Jiříně Bohdalové Zeman prohlásil, že je vystavena stejné štvanici jako on, protože ho podporuje. Herečka to odmítla: "Žádné štvanici vystavena nejsem. Občas se někde něco objeví s cílem mě pošpinit. Ale já nechci být ani prezident či ministr. Ve svobodném státě je to mé svobodné rozhodnutí," řekla pro ČTK. Podobnost s letošní "podporou" od Karla Gotta je jistě jen čistě náhodná.

Nepravda číslo 3
Zeman měl na svých oficiálních stránkách, že by se Ladislav Smoljak "musel v hrobě obracet", kdyby věděl, že jeho kamarád Zdeněk Svěrák podporuje Schwarzenberga. "Chápeme, že pro pana Zemana musí být frustrující, když se mu dostává tak žalostné podpory ze strany známých a respektovaných osobností. To však neomlouvá nanejvýš trapný pokus předstírat spřízněnost s těmi, kteří už nejsou na živu. Ladislav Smoljak, náš otec, byl totiž velkým příznivcem a přítelem Karla Schwarzenberga. Považoval ho za příkladného českého vlastence a z jeho případného zvolení prezidentem České republiky by měl obrovskou radost. Stejně jako my! Proto vyzýváme Miloš Zemana, aby nechal naše mrtvé předky na pokoji," ohradily se děti Ladislava Smoljaka.

Nepravda číslo 4
Miloš Zeman zaútočil na Karla Schwarzenberga tvrzením, že když v 90. letech restituoval zámek v Čimelicích, zrušil v něm učiliště pro postižené a vyhnal učitelku Táňu Bílou, protože zvedl nájem. Ona dáma to však pro Lidové noviny popřela: "Nevím, kdo to panu Zemanovi nakukal, je to lež jako věž."

Nepravda číslo 5
Zeman tvrdil, že představitel Sudetendeutsche Landsmanchaftu Bernd Posselt podpořil v německém listu Süddeutsche Zeitung Karla Schwarzenberga. Posselt vzkázal, že takové vyjádření nikomu nedal. Zeman se tedy dovolával Britských listů, ale i tam jeho tvrzení popřeli.

Nepravda číslo 6
Zeman v předvolební debatě tvrdil, že za jeho vlády se zvýšila minimální mzda z 2 500 korun na 8 000 korun. Nebyla to však pravda, minimální mzda se za jeho vlády zvýšila jen na 5 700 korun.

Nepravda číslo 7
"Mohu jenom suše konstatovat, že společnost Lukoil vydala oficiální prohlášení, kde říká, že nám nedala ani korunu, přímo ani nepřímo," hlásil Zeman. Opět špatně, společnost Lukoil totiž žádné prohlášení nevydala.

Nepravda číslo 8
Miloš Zeman v debatě prezidentských kandidátů také upozornil, že "Lidová strana byla ve všech vládách od roku 1918, včetně vlád Národní fronty." Ovšem není to tak, nebyla například ve vládách Topolánka, úřednické Fischera a dokonce ani ve vládě samotného Zemana.

Nepravda číslo 9
Miloš Zeman tvrdil, že v případě zvolení nebude mít žádného poradce. "V souladu s ústavou by poradci prezidenta měli být ministři, které si zve na tyto porady jako odborníky v dané oblasti." Dle svého vyjádření však zřejmě jednal protiústavně, protože jen nedlouho po nástupu na Hrad měl kolem sebe hned čtrnáct různých poradců.

Nepravda číslo 10
Zemanův tým tvrdil, že na rodinném zámku manželky Karla Schwarzenberga visí nacistické obrazy s hákovým křížem. Jenže šlo o jeruzalémský kříž a navíc zámek rodina nevlastní už 300 let. 

Nepravda číslo 11
"Spolupráci s Miroslavem Šloufem jsem ukončil," oznámil Zeman s tím, že mu tedy lobbista žádnou kampaň nedělal. Šlouf však potvrdil, že se na kampani podílel. "Pomáhal jsem organizovat některé věci, ale finančně jsem nepřispíval. Maximálně jsem někde půjčil auto."

Nepravda číslo 12
"Pokud vím, další vlády, které přišly po mně, minimální mzdu nezvyšovaly," snažil se ze sebe Zeman dělat hrdinu národa. Minimální mzdu zvýšila například hned následující vláda Vladimíra Špidly a další.

Klíčová slova: