Vysoká politika ANO a ČSSD: Upozornil na podvod, žalují ho

Vše prý začalo už u Petra Bendla
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Středočeský krajský zastupitel Michael Pánek z ODS potvrdil, že na něj hejtmanství podalo trestní oznámení kvůli kontrole správy a údržby silnic. Trestní oznámení považuje za pomstu vedení kraje za to, že začal upozorňovat na nesrovnalosti, které se vyskytly například v rámci přidělování veřejných zakázek.

/KAUZA KSÚS/ Hejtmanství tvrdí, že kontrola krajské správy a údržby silnic (KSÚS) byla neoprávněná. O stamilionových únicích jsme informovali ZDE. "Trestní oznámení považuji za pomstu současného vedení Středočeského kraje, které tvoří ANO, ČSSD a KSČM, za to, že jsem upozornil na stamilionové škody v KSÚS. Vedení kraje tím vzkazuje všem zastupitelům Středočeského kraje, kteří jsou nespokojeni s hospodařením, aby mlčeli, protože jinak bude následovat tvrdý trest," kroutil hlavou Pánek.

Všechno je to prý vymyšlené

Podle krajského úřadu si dva lidé vyžádali řadu dokumentů k veřejným zakázkám, čímž se mohli dopustit trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Kraj řeší možný únik citlivých dat od silničářů kvůli návštěvě bývalého předsedy finančního výboru Pánka a prokuristy auditorské firmy Ernst & Young.

Podle Pánka je podezření, že prosazuje jednu auditorskou firmu pro audit KSÚS, vymyšlené. Audit u krajských silničářů byl jedním z důvodů koaliční krize, která vedla k pádu koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Hejtmanství nyní řídí ANO a ČSSD s podporou komunistů. Audit by měl být podle radního pro investice Josefa Řiháka z ČSSD hotový do konce února.

Kraj přichází o obrovské peníze

Tendr na jeho zpracování vyhrála BDO Advisory, na druhém místě skončila Ernst & Young. I kolem toho jsou nejasnosti, protože společnost BDO nemá zrovna dobrou pověst. Spekuluje se, že je to zkrátka celé "účelovka", aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá. Klasický audit totiž ani zdaleka nestačí. Pokud se neudělá forenzní audit, je celá šaškárna kolem touhy něco odhalit pouze hrou.

Středočeský kraj podle Pánka ročně přichází o obrovské peníze. Vše mělo začít u hejtmana Petra Bendla, pokračovat přes Davida Ratha a končit u dnešní hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové.