Lidé protestují proti uzavření Libeňského mostu. Co na to radnice?

Doprava už se asi plnohodnotně nikdy nevrátí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na radnice Prahy 7 a 8 se obracejí desítky obyvatel s dotazy ohledně uzavřeného Libeňského mostu. Dotazy vznášejí mimo jiné přes Facebook i telefonicky. Most je pro auta a tramvaje uzavřen od dnešní noci. Na obou koncích jsou betonové zátarasy a na situaci dohlížejí strážníci.

Soumostí Libeňského mostu je dlouhodobě ve špatném stavu. Uzavřeno je kvůli havarijnímu stavu jedné části blíže k Palmovce. Jak bude uzavírka dlouho trvat, není jasné. "Vysvětlujeme a informujeme, jak se dá. Příjemné to není a zcela lidem, kterým to zkomplikovalo třeba cestu do práce, rozumím. Zatím mají docela pochopení," uvedl mlvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Lidé to prý nechápou

Kromě vznášení praktických dotazů si lidé i stěžují. "Zoufají si nad situací a nechápou, jak je možné, že se o stavu mostu ví už dlouho, ale pak je najednou z hodiny na hodinu uzavřen," doplnila mluvčí Prahy 8 Marcela Voženílková.

Libeňský most je dlouhodobě ve velmi špatném stavu. Město plánuje celkovou rekonstrukci, nyní čeká na vyjádření ministerstva kultury, které posuzuje památkovou ochranu. Vedení města sklidilo za situaci kritiku.

Lidé píšou radnicím přes Facebook nebo prostřednictvím e-mailů. V Praze 7 rovněž volají pracovníkům radnice a někteří přímo radním městské části. "Zatím zvládáme odpovídat," má jasno Vokuš. Zároveň samy radnice zveřejňují průběžně informace na svých internetových stránkách a facebookových profilech.

Dohlíží na to policie

Vjezd na most je zatarasen betonovými zábranami. Kromě obou konců mostu jsou rovněž v části, kde je sjezd pro auta na Libeňský ostrov. Na dopravní situaci dohlíží městská policie. Ke konfliktům podle strážníků prý zatím nedochází. Kromě řidičů jsou překvapeni i někteří cestující MHD. Na zastávkách tramvají jsou proto informátoři dopravního podniku. Na zastávce Dělnická v Holešovicích pak někdo vyvěsil rukou psané "infocedule" přilepené na označník s jízdními řády.

V souvislosti s uzavřením Libeňského mostu a souběžnou rekonstrukcí Zenklovy ulice pražský dopravní podnik (DPP) od soboty upraví provoz městské hromadné dopravy. Změní se trasy devíti denních a dvou nočních tramvají. Zavedou se nové tramvajové i autobusové linky.

Most zůstal otevřený jen pro chodce a cyklisty. Překonání mostu nabídne svým uživatelům i společnost Rekola, která po konzultaci s TSK, Ropidem a městskými částmi spustí v pátek odpoledne na mostě náhradní cyklodopravu. "Kola budou k dispozici na koncích mostu a za přejetí mostu uživatelé nic nezaplatí, protože prvních 15 minut výpůjčky bude zdarma," informovala Magda Zicháčková ze společnosti Rekola.

Most má být uzavřen do odvolání. Nutná oprava má podle města trvat nejméně tři týdny, možná i déle. Uzavření znamená změny v MHD. Tramvaje 1 a 25 jedou z Vltavské odklonem přes Florenc a Křižíkovu na Palmovku. Linky 6 a 14 obslouží dolní část Holešovic. Částečně by měly být posíleny vybrané autobusové linky.

Klíčová slova: