Okurka jen do salátu? To je omyl. Je ideální i pro zdraví nebo na krásu

Není okurka jako okurka
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není okurka jako okurka. Třeba ta salátová je učiněný zázrak. Plátek okurky na opuchlé oči, pleťová maska ze strouhaných hadovek a jogurtu, to je jen pár příkladů, jak je využít lépe než jen do salátu. Jak se dá taková obyčejná okurka ještě využít?

Buď si ji koupíte v obchodě, nebo si ji doma vypěstujete, v každém případě okurku zná nejspíše každý z nás. Většina lidí ji ale používá pouze jako zeleninu ke konzumaci, primárně pak do salátů nebo jako oblohu k hlavnímu jídlu. Taková salátová okurka ale dokáže daleko více, než si možná většina z vás myslí.

Co vlastně okurka obsahuje?

  • Až 95 % vody
  • Vlákninu
  • Vitamín C, E, vitamíny skupiny B, betakaroten a vitamín K

Prospívají zdraví

Dužina se skládá z více jak 95 % vody, 2,5 % cukru a minerálů. Nezanedbatelné množství vitamínů, především C, B1 a B2. Okurky obsahují enzym erespin, jenž štěpí proteiny, zabíjí bakterie a parazitující červy. A k tomu ještě umí pomoci s čištěním střev.

Okurky také mají díky vysokému obsahu vody, draslíku a sodíku odvodňovací účinky. Pročišťující ledviny i orgány odvádějící moč z těla a vyplavují škodlivé látky z tkání. Proto se okurky doporučují i lidem, kteří trpí dnou. Odvodňující účinek má kladný vliv na krevní tlak.

Okurková slupka obsahuje látky s antioxidačními účinky a cenný protein peroxidázu, který nejen působí jako antioxidant, ale zlepšuje stav lidí, kteří trpí cukrovkou. Omezuje též nebezpečí srdečních chorob. Pozor ale na jednu věc. Před jídlem musíte okurku důkladně omýt ve studené vodě.

Hořké látky, které nám v okurkách nechutnají, údajně působí na růst nádorů. Kromě toho podobně působí i kukurbitacin typu C, který má navíc jako další benefit také protizánětlivé účinky.

Přidají i na kráse

Vitamín E, který je také obsažený v okurkách chrání buňky před volnými radikály. Pleť osvěžují a zklidňují. Díky kyselině tartronové, která zabraňuje přeměně škrobů v organizmu na tuky, je v okurkách hojně zastoupena, proto okurky podporují hubnutí.

Při konzumaci okurek se brzy dostavuje pocit sytosti. Pomáhají tak velmi dobře při veškerých odtučňovacích dietách a na vašem jídelníčku by neměly chybět. Důležitá pro lidské tělo jsou i okurková semínka. Proto určitě okurky semínek nezbavujte.

Okurka má také schopnost posílit vlasy. Vymačkaná šťáva posiluje jejich pružnost a také vazivové tkáně. Vlasy umyjte, polijte šťávou a nechte 10 minut působit. Následně už je stačí pouze a jen opláchnout vodou.

Co ještě dalšího dokáže?

Spálilo vás někdy na dovolené sluníčko? Plátky okurky skvěle ochladí spálená místa. Stačí jen přiložit a následně nechat působit. Podobně pomáhají i v případě, že vás bolí hlava nebo třeba jen pálí oči. Stačí si totiž přiložit na čelo nebo oční víčka kolečka okurek. Působí totiž jako forma obkladu.

Díky svému velkému obsahu vody umí také zmírnit ledvinové potíže a také trable s močovým měchýřem a povzbuzují jejich správnou činnost.

Hadovka nebo nakládačka?

Známe v podstatě dva druhy okurek. Jednak okurka dlouhá a štíhlá s hladkou slupkou, kterou známe jako salátovou. Ty druhé bývají silnější, s bradavičnatou slupkou, které nikdy nenecháváme dorůst a nakládáme je do kyselého nálevu.

První jmenovaná má ale vyšší obsah vody a tělu prospěšných látek. Pokud hledáte víc než pochoutku k nedělnímu obědu, pak při vaření sáhněte raději po salátovce.