Starosta Berouna: Stavba sjezdovky? Nikdo radnici neoslovil a územní plán s tím ani nepočítá

Další lyžařský areál ve Středočeském kraji zřejmě nevznikne. Vždyť jediný, kde se dnes kvůli absenci sněhu lyžuje v regionu, je na Monínci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Informace o možné výstavbě lyžařského areálu v katastrálním území Zdejcina v Berouně na sklonku minulého roku vyvolala zděšení u místních obyvatel. Kvůli tomu byla dokonce založena petice. Ta má přes tisícovku podpisů. Město záměr výstavby popírá. Zpráva o sjezdovce se objevila na internetu a zas takovým nesmyslem není, jen nikdo o její výstavbu město nepožádal.

O výstavbu sjezdovky usiluje podle internetu, kde si najdete tyto údaje, společnost Skipark Beroun. Byla založena teprve v dubnu loňského roku a lze dohledat, že oborem společnosti je pronájem a správa vlastních nebo pronajatých nemovitostí. O žádných aktivitách a vůbec o ničem konkrétním se nikde nic nedozvíte. Nicméně kdekdo tvrdí, že záměr výstavby sjezdovky je jen poplašná zpráva.

Pod peticí je přes tisícovku podpisů

Autoři nápadu údajně oslovili město Beroun a obec Hýskov. Vedení berounské radnice to ale popřelo už loni a berounský starosta se měl sejít s předsedou spolku Naše Zdejcina. Spolek byl totiž iniciátorem založení petice proti výstavbě areálu. Beroun má ale aktualizovaný územní plán a v něm se s podobnou stavbou rozhodně nepočítá.

Bez veřejnosti by se záměr ani neprojednával

Ti, co se bojí výstavby lyžařského areálu v obci Zdejcina na kopci směrem k Berounce, mohou být ale podle vyjádření radnice klidní. Tato krásná lokalita se nejspíš nezničí nesmyslnou výstavbou.

Starosta Berouna Ivan Kůs infornaci o plánované sjezdovce vyvrací. "Zatím se opravdu jedná o pouhý „teoretický záměr“ s tím, že nový územní plán města (schválený v březnu 2017) takovéto využití dotčeného území ani neumožnuje. Navíc, žádná žádost na posouzení, respektive povolení tohoto záměru, nebyla ani podána. S předsedou spolku Naše Zdejcina panem Svatým jsem celou záležitost osobně projednal. Přitom jsem mu také zdůraznil, že projednávat takovýto záměr, pokud by byl uplatněn, si bez účasti veřejnosti a respektování jejího názoru nedovedu představit," sdělil starosta.

Další sjezdovky v regionu jsou nesmyslné

Odpůrci sjezdovky poukazují na to, že kopec nad obcí má výšku od 225 do 400 metrů. Umístění sjezdovky by ovlivnilo a ohrozilo kvalitu podzemních vod a umělé zasněžování klasickou metodou má negativní vliv na vodní toky a ekosystémy.

Za nesmysl považuje sjezdovku u Berouna i Petr Hůla, vedoucího Správy CHKO Křivoklátsko. "V působnosti mých kompetencí - tedy na území CHKO Křivoklátsko - vás ujišťuji, že udělám všechno pro to, aby zde něco podobného nevzniklo," řekl už před časem Hůla.

Co si budeme povídat, lyžařské areály ve Středočeském kraji jsou zvláště v posledních zimách nesmyslné. Z několika sjezdovek v regionu je nakonec v provozu jen jedna, ta na Monínci. Jinde prostě nejsou sněhové podmínky a tam, kde se v takovýchto podobných nadmořských výškách lyžuje, je to jen plýtvání energií a vody.