V Praze zvítězil Drahoš, v Lánech také. Volby mu to ale nezachránilo

 

Jak už to tak bývá, česká metropole volí jinak než například Ostrava. V Praze tak i tentokrát vyhrál Jiří Drahoš, v konečném účtování mu to však k vítězství nepomohlo. Bývalý akademik triumfoval i v sídle hlavy státu.

Vítězem druhého kola prezidentských voleb v Praze se stal bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Současný prezident Miloš Zeman sice bude v hlavním městě druhý, celkově ale funkci obhájil. Volební účast v metropoli přesáhla 70 procent.

V hlavním městě pro Drahoše hlasoval víc než dvojnásobný počet lidí než pro Zemana. Volební lístek s jeho jménem vhodilo do urny 446 621 lidí, Zemana volilo 202 976 lidí.

Zeman, který prezidentskou funkci obhájil, zvítězil ve většině krajů. Drahoš kromě Prahy předstihl svého protivníka ještě ve Středočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. V prvním kole voleb před dvěma týdny, kde soupeřilo devět kandidátů, byla metropole pro Drahoše jediným vítězným krajem.

Drahoš vyhrál ve všech městských částech hlavního města. Největší podíl voličů se pro něj vyslovil v centru města a Lysolajích, kde Drahoš žije. V Praze 1 obdržel 79,32 procenta, v Lysolajích 78,49 procenta. Víc než tři čtvrtiny hlasů získal Drahoš ještě v Troji, Přední Kopanině, v Praze 2 a 7 a Dolních Chabrech.

Tady to bylo "o prsa"

Naopak jen mírně přes polovinu hlasů dostal Drahoš v Královicích, vybralo si ho zde 52,83 procenta voličů. Méně než dvě třetiny obdržel také v dalších třinácti z celkem 57 městských částí, mimo jiné v Dubči, Běchovicích, Březiněvsi, Lochkově, Vinoři a v Praze 8.

Nejvyšší volební účast byla ve Štěrboholech, kde se k urnám vydalo 82,27 procenta voličů. Víc než čtyři z pěti oprávněných voličů odevzdali svůj hlas také v Kolovratech, Dolních Chabrech, Křeslicích a Kolodějích. V Drahošových domovských Lysolajích účast přesáhla 77,5 procenta.

Nejmenší část voličů šla k druhému kolu v Praze 14, kde účast zůstala těsně pod 66 procenty, a v Praze 3, kde jen mírně přesáhla dvě třetiny. Méně než 70 procent voličů hlasovalo ještě v dalších osmi městských částech, mimo jiné i v Praze 1.

Stejně jako před pěti lety

V Lánech na Kladensku, kde má sídlo česká hlava státu, zvítězil v prezidentských volbách akademik Jiří Drahoš. Drahoš v prvním kole v Lánech zvítězil s 32,08 procenta, druhý Zeman získal 30,02 procenta. Před pěti lety v první přímé volbě prezidenta byl v Lánech vítězem Karel Schwarzenberg. V druhém kole dostal 50,46 procenta hlasů, druhý finalista Zeman obdržel 49,53 procenta.

Obec se zhruba 2 000 obyvateli je pro volby rozdělena do dvou okrsků, jejich volební místnosti jsou umístěné v budově zdejší základní školy. Místní příliš nevnímají skutečnost, že s nimi v jedné obci často tráví svůj čas prezident Zeman. Podle oslovených obyvatel to nijak neovlivňuje jejich život ani jejich volbu. Jediným viditelným rozdílem oproti jiným obcím může být to, že k volbám chodí uniformovaní vojáci, kteří stráží prezidentovo sídlo.

Klíčová slova: