Jakob: Je to zvůle moci. Hejtmanka nám říká, abychom si dávali pozor, protože nás nechrání imunita

Prosadí si hejtmanka svou vůli?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

/KAUZA/ Středočeští zastupitelé budou rozhodovat o novém složení výboru regionální rady, který dohlíží na evropské dotace. Podle opozice jde o reakci na nedávné rozhodnutí výboru nevyjmout farmu Čapí hnízdo z evropského financování. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO ale uvedla, že tento orgán by měl být obměněn kvůli nedávné změně ve vedení kraje.

Výbor byl ustaven po krajských volbách, původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů se však rozpadla. Hejtmanství nyní vedou ANO a ČSSD s podporou KSČM, jež nemají ve výboru většinu.

V polovině ledna se tak stalo, že výbor přes doporučení ministerstva financí neschválil vynětí Čapího hnízda z evropského financování. Podle opozice by se tím dotační kauza premiéra Andreje Babiše přenesla na národní úroveň a nemusela by být důsledně vyřešena. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření již vyčerpaného operačního programu.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí, vedle Babiše a některých členů jeho rodiny i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Jde o hodně

Pokud koalice získá ve výboru většinu, mohla by na dalším zasedání Čapí hnízdo vyřadit. Na vyplacené prostředky by se tak pohlíželo jako na národní dotaci a umožnilo by to, aby ČR od Evropské komise dostala maximální částku, kterou pro operační program mohla obdržet. Kromě výboru regionální rady může projekt podobně vyjmout ještě ministerstvo financí.

"Domnívám se, že převolování výboru jde opravdu za jedním účelem. Potrestat ty, kteří mají jiný názor na řešení situace kolem Čapího hnízda. Určitě se nejedná o tradiční a normální postup. Já bych se nerad vracel do normalizačních časů. Vzhledem k tomu, že nová koalice nejevila zájem o převolení po několik měsíců až do chvíle, kdy se tento orgán začal zaobírat kauzou Čapího hnízda," má jasno zastoupitel za TOP 09 Jan Jakob, který tato slova přednesl na pondělním zasedání ROP.

"Kromě toho, že jsme nevyjmuli Čapí hnízdo, jsme s kolegou Pánkem podávali návrhy usnesení, aby úřad zahájil kroky vedoucí k zahájení správního řízení vedoucí k tomu, aby neoprávněný příjemce dotace prostředky vrátil. Paní hejtmanka nedala hlasovat. To je její právo, stejně jako kdyby hlasovat dala. To je zvůle moci. Poté, co hovořil kolega Pánek, zaznělo od paní hejtmanky, že nejsme poslanci, nemáme imunitu a ať si dáváme pozor na to, co říkáme. Nepřikládal jsem tomu důležitost, ale pár dní nato jsem se dozvěděl, že hejtmanství na kolegu Pánka žalobu podalo. A když jsem slyšel slova premiéra v demisi, že si lze objednat trestní stíhání a odsouzení kohokoliv, nenechalo mě to klidným," doplnil Jakob, který zároveň apeloval na kolegy z koalice, aby tlaku nepodlehli.