Převrat je dokonán: Středočeská koalice vedená hejtmankou za ANO získala většinu ve výboru řešícím Čapí hnízdo

Hejtmanka Středočeského si rozhodnutí pochvaluje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeská koalice ANO a ČSSD podporovaná komunisty získala většinu ve výboru regionální rady, který dohlíží na dotace v končícím regionálním operačním programu. Podle opozice jde o reakci na nedávné rozhodnutí výboru nevyjmout farmu Čapí hnízdo z evropského financování.

Koalice tvrdí, že tento orgán by měl být obměněn kvůli nedávné změně ve vedení kraje. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO namítla, že Čapí hnízdo již z financování EU vyřadilo ministerstvo financí.

Výbor byl ustaven po předloňských krajských volbách, mezitím se ale vedení hejtmanství změnilo dosti podivným způsobem, který by se dal přirovnat k politickému puči. Nová koalice pak ve výboru neměla většinu, což se nyní změnilo a "puč" je tedy dokonán. ANO mělo původně v patnáctičlenném orgánu čtyři hlasy a sociální demokraté a komunisté po jednom. Pět zástupců mělo hnutí STAN, tři ODS a jednoho TOP 09. Nyní má ANO nově šest křesel, ČSSD čtyři, KSČM dvě a tři zbývající křesla připadla opozičním STAN, ODS a TOP 09.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo bylo obviněno 11 lidí, vedle Babiše a některých členů jeho rodiny i Jaroslav Faltýnek.

Nerespektování demokracie

Opozice výměnu členů výboru kritizovala. Zastupitel za TOP 09 Jan Jakob uvedl, že cílem je potrestat zastupitele, kteří mají jiný názor na řešení dotační kauzy premiéra Andreje Babiše z ANO. Poměr ve prospěch koalice podle něj neodpovídá výsledkům voleb a je ukázkou arogance moci. Zástupci koalice namítli, že poměr sil koalice a opozice je jako v minulosti 12 ku třem.

"Jako doplnění k hlasování o ponechání Čapího hnízda v projektech evropského financování jsme společně s opozičními kolegy navrhli kroky vedoucí k zahájení správního řízení, které by vedlo k tomu, že by příjemce měl dotaci vrátit. Paní hejtmanka měla pravomoc rozhodnout, zda se o našich návrzích bude hlasovat. Hlasování odmítla, což je dle mého názoru zvůle moci a projev nerespektování demokratických principů," má jasno Jakob.

O co tady jde?

Podle předsedy krajské organizace STAN Věslava Michalika by výbor ještě mohl být významný do budoucna, a to opět v situaci spojené s Čapím hnízdem. "Protože pokud úřad regionální rady zahájí správní řízení s příjemcem dotace a nařídí mu vrácení, tak mu bude muset vyměřit penále, které v takových případech dosahuje výše sto procent. Takže se bavíme pak následně o kauze, která má rozměr 100 milionů korun," upozornil.

Výbor regionální rady bude podle něj tím, kdo bude rozhodovat o případné žádosti, zda penále odpustit nebo snížit. "A to je možná to, oč se tady hraje a proč byla taková touha neponechat třeba ten poměr alespoň osm ku sedmi, ale mít ho s drtivou převahou 12 ku třem," dodal Michalik.

Vít Rakušan tvrdí, že na kraj padla deka starých časů, když se na hejtmanství vrátili lidé spojení s kauzou Davida Ratha. Čtěte ZDE.

Chce jen krýt svého bosse?

Hejtmanka to však odmítá. "Musím se ohradit i vůči hláškám o normalizaci a zvůli moci," uvedla a dodala, že je ráda, že Poslanecká sněmovna premiéra i předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka vydala k trestnímu stíhání a policie věc vyšetřuje. "Jsem přesvědčena o tom, že se obhájí." Jermanová zároveň podotkla, že Česko by se nevynětím Čapího hnízda vystavila možnosti, že bude krácena, co se týče evropských peněz. Zopakovala také, že úřad regionální se už přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

V polovině ledna výbor přes doporučení ministerstva financí neschválil vynětí projektu z evropského financování. Podle opozice by se tím dotační kauza přenesla na národní úroveň a nemusela by být důsledně vyřešena. Členové výboru za ANO s tím nesouhlasili, podle nich mělo jít o technické uzavření již vyčerpaného operačního programu. Obměněný výbor by mohl Čapí hnízdo vyřadit. Podle hejtmanky to již učinilo ministerstvo financí.