Odvolali ji kvůli údajně neprůhledným zakázkám. Teď bude Moravčíková dohlížet na hospodaření

Starosta Josef Viktora se jmenováním Moravčíkové evidentně problém nemá. Nebude to dělat neplechu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Udělali v Kutné Hoře kozla zahradníkem? Bývalá místostarostka Kutné Hory a někdejší středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková z ČSSD totiž bude dohlížet na hospodaření kutnohorské průvodcovské služby. Což by nebylo nic špatného, kdyby v minulosti nečelila kritice za zadávání údajně neprůhledných zakázek.

Moravčíkovou nominovala ČSSD za Miroslava Šibravu, který rezignoval na funkci. "Měly by tam být zastoupeny pokud možno všechny strany, které jsou nyní ve vedení města," uvedl starosta města Josef Viktora. Kromě Šibravy odstoupil také Tomáš Gryč, kterého nahradí ředitelka Tylova divadla Veronika Lebedová. V dozorčí radě jsou podle Viktory dále Jiří Kukla a Irena Jelínková, předsedou je Tomáš Mottl.

Není těch odvolání nějak moc?

Moravčíkovou loni zastupitelé odvolali z funkce místostarostky. Opozice ji kritizovala kvůli zadávání zakázek, podle ní bylo neprůhledné. Moravčíková kritiku odmítla. Po odvolání se vrátila k práci úřednice, je vedoucí majetkového oddělení na radnici. Průvodcovská služba v Kutné Hoře se potýká s ekonomickými problémy. Viktora připomněl, že zastupitelé pro ni nedávno schválili finanční pomoc 2,4 milionu korun, aby se vyhnula insolvenci. "Chtěli bychom, aby se to tam dalo do pořádku."

Radní loni v listopadu odvolali jednatele průvodcovské služby Roberta Lukáška. Lukáškova nástupkyně Helena Plíhalová uvedla, že přebrala organizaci v situaci, kdy měla před výplatami na účtu 9 000 korun. Celková ztráta firmy ke konci září byla podle Plíhalové 3,7 milionu korun a výsledek hospodaření ke konci října téměř minus půl milionu Kč.

Lukášek naopak tvrdil, že firma byla ve ztrátě už v roce 2010. Nastoupil prý jako krizový manažer a vyvedl ji z úpadku, když meziročně navýšil výnosy ze šesti na devět milionů korun. Provozně byla podle něj společnost na nule a nežádala od města žádné finanční injekce.