Mít, či nemít spalovnu odpadu u Mělníka? Škodliviny v ovzduší jsou velkým strašákem

Plán na spalovnu v Mělníku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Podmínky pro vznik spalovny odpadu, která by do roku 2024 měla začít fungovat u Mělníka, určí posudek vlivu na životní prostředí, k němu se vyjadřují i obce. V pondělí budou dokumentaci projednávat například Horní Počaply na Mělnicku.

Pro místní je zásadní i otázka dopravního řešení, například obchvatů. Jejich stavbou se bude muset zabývat Středočeský kraj, jde totiž o krajské silnice, řekl krajský náměstek pro životní prostředí Miloš Petera. Spalovna je investicí společnosti ČEZ a její stavba je spojená se zákazem skládkování odpadu, který by měl začít platit právě v roce 2024.

Výše investice může podle odhadů dosáhnout jedné až dvou miliard korun, bude záležet na použité technologii. Maximální kapacita zařízení může činit zhruba 320 000 tun odpadu ročně, ale zřejmě nebude v takovém rozsahu využívána, růst by nadále mělo množství tříděného odpadu a recyklace.

Co na to odborníci?

Aby se vyplatil provoz spalovny, měla by ročně spalovat zhruba 150 000 tun odpadu. "Teď se připravuje plán odpadového hospodářství, v návrhu je, že by měla vzniknout právě tato spalovna, ale jsou i jiné možnosti, bude tam i možnost jiných technologií," uvedl Petera.

Ekologický spolek Arnika k dokumentu projektu připravuje připomínky, podle mluvčího Arniky Jiřího Kani spalovny odpadů bývají velkým průmyslovým původcem škodlivých dioxinů. Podle Petery musí zařízení splňovat zákonné limity, postoupily i možnosti moderních technologií. Hejtmanství prezentovali odborníci například technologii na bázi plazmy, bude ale záležet na ceně zařízení a jeho provozu, z čehož se bude pro obce odvíjet cena za likvidaci tuny odpadu.

Prý je tam řada výhod

Petera tvrdí, že je lokalita u Mělníka pro vybudování spalovny vhodná i kvůli tamější infrastruktuře teplárny, která zásobuje i část Prahy. Výhodou je i doprava, u Mělníka lze kromě silniční využít i dopravu železniční a vodní.

Konečný zatím není ani chystaný počet nových překládacích stanic. V regionu by jich mohlo vzniknout kolem dvou desítek. Jejich provozovateli by měly být obce nebo svazky obcí. "Předpokládáme, že by se budovaly z dotací státního fondu životního prostředí."

Klíčová slova: