Nová parkovací místa v Kongresovém centru. Stále to ale nestačí

Jaké budou ceny a půjde nechat auto v garáži na celý víkend?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V podzemí Kongresového centra Praha (KCP) přibude nové záchytné parkoviště P+R s 260 místy. Denní parkovné pro řidiče bude stanoveno na 90 korun. Prahu trápí dlouhodobě nedostatek míst na parkovištích P+R. Ta se nacházejí na více než desítce míst hlavně v blízkosti nádraží a stanic metra s kapacitou zhruba 3 000 míst.

Parkovací místa se v Kongresového centru nacházejí v prvním podzemním podlaží. Vjezd do a výjezd z garáže je na kruhovém objezdu na Pankráckém náměstí. Garáže jsou v asi pětiminutové docházce ke stanici metra C Vyšehrad.

Provoz je plánován od 4:00 do 1:00. Pokud nechá řidič auto v garáži přes noc, zaplatí namísto 90 korun vyšší sazbu 210 korun. Na povrchových parkovištích platí za denní stání 20 korun a za noční stokorunu.

Praha uzavře s KCP pachtovní smlouvu na dobu neurčitou a měsíčně zaplatí 443 300 korun bez DPH. Centrum bude oprávněno vypovědět smlouvu s šestiměsíční lhůtou v případě, že ji magistrát poruší. V případě, že centrum bude chtít zahájit stavbu nové haly na Pankráckém náměstí, bude výpovědní lhůta tři měsíce. Město po opuštění prostoru uvede garáže do původního stavu.

Praha loni v říjnu otevřela tři záchytná parkoviště na Kotlářce, v Písnici a u Švehlovy ulice s celkovou kapacitou 530 míst. Parkoviště původně sloužila jako odtahová. Jsou bezobslužná a parkování je zdarma. Oproti jiným P+R, která jsou u stanic metra či vlaku, jsou tato tři u zastávek tramvají a autobusů hromadné dopravy.

Klíčová slova: