Hlídejte si pitný režim. I v zimě vás může vážně ohrozit dehydratace

Dehydratace v zimě? Že se vám to zdá nemožné? Spousta lidí jí v chladném počasí trpí. Káva a ani alkohol totiž tekutiny tělu nedoplní
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Že člověk může být dehydrovaný, si tak nějak spojujeme s horkým létem. Ale problémy s nedostatkem tekutin jsou zcela běžné i v zimě. Víte, jak to včas poznáte, než nastanou zdravotní problémy? A jak se můžeme v zimě vyhnout dehydrataci?

V chladném počasí nemá většina z nás potřebu pít. Proč také, že? Je přeci chladno a tělo tolik vody neodpařuje. Jenže to je omyl.

Chladno nás svádí k pití horkých nápojů

V zimě se často pohybujeme v přetopených místnostech, kde se prostě voda z našeho těla ztrácí tím, že se potíme a venku v chladu ji ztrácíme dýcháním. K tomu připočtěte fakt, že spousta lidí nemá v chladném prostředí pocit žízně a na malér je zaděláno.

Navíc mrazivé počasí nás svádí k pití horkých nápojů, a to včetně kávy a alkoholu. Oba druhy nápojů naše tělo ale odvodňují. Znáte to? Přijdete promrzlí zvenku a dáte si svařák nebo grog. Tím vším přispějeme k dehydrataci, pokud nedoplníme tekutiny jinak, tedy nejlépe neperlivou neslazenou vodou.

Svému tělu také pomůžete, když se v zimě vyvarujete velkých teplotních šoků. V mrazivém počasí nepijte vroucí nápoje, ale ani chlazené. Tím zatížíte organismus, který musí vyrovnávat teplotní šoky. Důsledkem je snížení imunity a oslabená sliznice v ústech a krku se stává náchylnější na napadení viry a bakteriemi.

Máte suchou pokožku? Možná málo pijete

Příznaky dehydratace se projevují i jinak. Pokud v zimě trpíte suchou pokožkou, máte kruhy pod očima a jste více unavení, může být příčinou právě nedostatečný přísun tekutin. Tělo obsahuje přes 80 procent vody a tu musíme nějak organismu dodat. Černý čaj, ani káva a alkohol se do příjmu tekutin nepočítají. Tyto nápoje nás odvodňují a ideální je pít čistou vodu. Nemusíte mít obavy ani ze slazených nápojů, ale jejich příjmu musí odpovídat výdej energie třeba při zimních sportech. Pokud nedodáte tělu dostatečné množství tekutin, nefunguje správně látková výměna a kromě suché pokožky, únavy a problémů se soustředěním si můžete zadělat na daleko vážnější zdravotní problém s ledvinami.

Co bychom tedy měli pít?

Pamatujte na to, jak jsme již uvedli výše, že káva, černý čaj a ani alkohol se do příjmu tekutin nepočítají. Zrovna tak mléko, kakao či kapuccino. Napijte se dříve, než budete mít pocit žízně, to už je známka dehydratace. Ideální je vypít denně podle fyzické aktivity 2 až 3 litry tekutin. Do pitného režimu se také počítá polévka a třeba i ovoce, které obsahuje velké množstí vody. Polévky jsou vůbec vynikají nejen kvůli kvůli příjmu tekutin, ale jsou i ideálním zdrojem energie a minerálních látek a dalších živin, a to především u polévek vývarových.

Bez dodržování pitného režimu nezhubnete

Pokud jste se rozhodli hubnout, bez dodržování pitného režimu to nepůjde. Když málo pijete, organismus se začne bránit zadržováním vody v těle a to může končit nepříjemnými zdravotními potížemi - od vzniku ledvinových kamenů přes záněty močového měchýře až po mdloby a záněty ledvin.

Klíčová slova: