Jak správně pečovat o zuby psů a koček? Nejde zdaleka jen o zubní kámen

Varovných signálů můžete dostat mnoho. Jaké jsou ty největší?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Staráte se pravidelně o chrup svých domácích mazlíčků? Především pak koček nebo psů? Při nedostatečné péči mohou trpět na nepříjemné zubní kameny nebo záněty dásní a ty mohou vaše zvířata opravdu pěkně potrápit. 

V dospělosti má kočka okolo třiceti zubů. Na rozdíl od psa není její chrup uzpůsoben ke konzumaci (drcení) větších kusů potravy, jako jsou třeba kosti, protože je určen k lovu a k jedení menší kořisti, například myší. Dospělá kočka je často náchylná k zubnímu kameni a paradentóze (většinou od dvou let). Je proto důležité jí dvakrát do týdne čistit chrup.

Zápach z tlamy

Nepoužívejte klasický zubní kartáček, je příliš tvrdý. Alternativou může být měkký dětský kartáček. Nejlepší je ale bílá vata namočená v peroxidu vodíku nebo slané vodě. Použít můžete i speciální zubní pasty. Varovným signálem, že s chrupem kočky není něco v pořádku, je zápach z tlamy, náhlé odmítání suchých granulí, krvácení dásní, změna barvy dásní nebo když kočka nemůže zavřít tlamičku.

Zubní kámen vzniká mineralizací zubní plaku, který slouží jako organický základ. K postupné mineralizaci dochází už dva týdny po vzniku plaku.

Nemocné dásně často vznikají z nahromaděného plaku, který má v sobě mnoho bakterií, které mohou vnikat do těla kočky například z plic a jater. V rámci prevence byste měli jednou za půl roku jít s kočkou k veterináři na prohlídku chrupu.

Praktické rady pro majitele psů

Čistý a zdravý chrup je pro psa stejně důležitý jako pro nás, a měli bychom mu proto věnovat dostatečnou péči. Varovnými signály u psa jsou nateklé až krvavé dásně, zkažený dech, žlutohnědý povlak na zubech či potíže během kousání. Nejvíce na zubní problémy trpí malá a střední psí plemena.

Se zubní hygienou je důležité začínat již od štěněčího věku, aby si pejsek na čištění zvyknul a bylo pro něj samozřejmostí. Nejlépe od třetího měsíce. Pro důkladné čištění používejte speciální gumové kartáčky, které se navlečou na prst. Mějte pasty určené pouze psům, ty lidské mohou nepříjemně dráždit zvířecí žaludek. Čištění s kartáčkem je dobré jednou až dvakrát do týdne, vždy po krmení.

Každý zdravý zub má uvnitř dutinu, ve které se nachází cévy a nervy, zubní dřeň. Jestliže je zub napadený hlubokým kazem, infekce se dostane z ložiska do blízkosti dřeně, vznikne zánět a dřeň odumírá.

Granule namačkat a žvýkat

"Pokud máte již staršího psa, který nesnese čištění kartáčkem, tak dobrou alternativou jsou speciální přírodní preparáty, které můžete přidat do krmiva. Výborné jsou například sypké přípravky s obsahem mořské řasy a s enzymy. Důležité je také, aby pes pravidelně žvýkal funkční pamlsky," říká Martin Pučálka, odborník na výživu psů a koček.

Jako doplněk pro zdravý chrup se doporučují používat žvýkací pamlsky. "V poslední době se velmi osvědčily ty přírodní z buvolů. Nejedná se však o pamlsky typu kůže, ale skutečně funkční pamlsky, které pomáhají odstranit zubní plak a kámen. Optimální je též používání extrudovaných granulí. Tím, že jsou tvrdé, musí pejsek granule kousat, a tím si udržuje chrup. Pokud máte psa ve štěněčím věku, tak granule můžete trochu namáčet. U štěňat také není doporučováno používat žvýkací pamlsky do přezubení," dodává Pučálka.

Nákaza boreliózou: Jak nejlépe ochráníte své zvířecí miláčky? Čtěte zde.
Klíčová slova:
pes