Vítejte v Čapím hnízdě, zde je Babišovo. Má obyčejný člověk na to, aby tu strávil noc?

Tohle je prostě nádhera, jaké je to uvnitř?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V posledních týdnech a měsících se o Čapím hnízdě mluví prakticky pouze v rámci údajného dotačního podvodu. Co ale vlastně tato atypická stavba nabízí? A mohl by si vůbec obyčejný člověk, pro které premiér přeci "maká", dovolit strávit víkend v Babišově hnízdě?

"Slavné" Čapí hnízdo se rozléhá na území dnes již neexistující Kačerovy Lhoty, která zmizela z mapy kvůli třicetileté válce. Z tehdejšího nařízení vrchnosti tu však opět vyrostl dvůr zvaný Nový Dvůr Semtín, ke kterému se připojily i některé pozemky osad Semtín a Semtínek. Dohromady Dvoru Semtín patřilo 136 hektarů.

Největší rekonstrukční práce započaly v rámci celého areálu v roce 2006, a to v rámci všech budov a samotného areálu. Cílem bylo vytvořit tu nadstandardní ubytování, pořádání firemních akcí i trávení volného času. Hlavně se hledělo na to, aby vše odpovídalo charakteru krajiny. Samotná rekonstrukce pak byla dokončena v roce 2010.

Stavba jízdárny dostala řadu cen. Nominována byla na Stavbu roku 2010 a dostala se také do TOP 10 Světového festivalu architektury v Barceloně v roce 2011.

Jízdárna jako dominanta

Právě ta svým vzhledem evokuje samotný názor na Čapí hnízdo. Čápi, kteří zde sídlí od roku 1926, se sem každý rok z Afriky vracejí a cílem projektu bylo od začátku vytvořit místo, kam se budou také hosté rádi vracet. Hosté by tu měli být v naprostém souladu s přírodou a okolní krajinou.

Kromě jízdárny zde najdete také kulturně-vzdělávací centrum pro zhruba 170 posluchačů, hotel pro hosty, dvojici restaurací, golfové a tenisové hřiště, fitness. Je tu ale také hospodářská farma. Je zajímavé, že dobytek není chován na maso, ale jen pro ukázku toho, která zvířata žila či žijí na farmách. Je tu také ekocentrum pro zachráněné živočichy.

Ceny nejsou zrovna nízké

Samozřejmě je nutno si uvědomit, jaký luxus se hostům nabízí, a s tím si asi představovat případnou cenu třeba za strávený víkend. Pokud máte zájem se jako pár či rodina do Čapího hnízda vypravit, pak si připravte pořádně nadutou peněženku.

V listopadu 2015 přijalo státní zastupitelství oznámení na dotační podvod, ten začala policie vyšetřovat 10. 8. 2017. Sněmovna tak obdržela žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. To se také 19. ledna letošního roku podařilo.

Dvoulůžkový pokoj v sezoně (od 1. 4. do 31. 10.) tu totiž přijde na 5 500 korun za noc. Pokud chcete jet jako rodina, pak za apartmá necháte dokonce 8 000 korun. Ušetřit se dá v době mimo sezonu, kdy je cena za dvoulůžkový pokoj o 1 110 korun nižší, v rámci apartmánu pak dokonce o 1 500 korun nižší. Menší výhodou je, že do cen je zahrnuta nejen snídaně, ale také WiFi v celém areálu a také parkování. Jsou ale k mání i speciální akce, třeba takový Valentýnský balíček vyjde na necelé 4 tisíce za noc.

Kauza je stále aktuální

Mnohem více než jako o místě na pěkný víkend se o Čapím hnízdě hovoří s kauzou údajného dotačního podvodu premiéra Andreje Babiše a jeho spolupracovníků. Údaje vedené ve veřejném rejstříku hovoří jasně. Společnost ZZN AGRO Pelhřimov byla v době od 12. 12. 2005 do 15. 2. 2018 součástí holdingu Agrofert. Tehdy ale změnila vlastnictví a byla převedena anonymními akciemi na neznámého majitele a přejmenovala se na Farmu Čapí hnízdo. Jelikož už nebyla součástí Agrofertu, tak jí byla dána možnost získat dotaci z EU pro malé a střední podniky.

Před pěti lety napsal Babiš na svůj twitterový účet o Čapím hnízdu jako o své farmě. V roce 2015 pak označil Čapí hnízdo v dokumentárním filmu Víta Klusáka Martix AB za svůj vůbec nejlepší projekt. Dodnes ale tvrdí, že tato věta byla vytržena z kontextu.

Babiš tenkrát uvedl, že v době získání dotace byli majiteli akcií firmy jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky. Po pěti letech od vypršení dotační podmínky společnost Farma Čapí hnízdo zanikla fúzí se společností IMOBA, jejímž jediným akcionářem je společnost SynBiol, vlastněná Andrejem Babišem.

Samotnou podstatou kauzy je tedy podezření na účelové čerpání evropské dotace určené pro malé a středně velké podnikatele. Podle kritiků Babiš a koncern Agrofert formálně předvedli v roce 2008 nově založenou farmu na jiného majitele, krytého anonymního akciemi, protože Agrofert by dotaci ve výši 50 milionů korun nezískal.