Vyplatí se to? Praha chce koupit Automuzeum Praga ve Zbuzanech

V muzeu jsou opravdové skvosty
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský magistrát zamýšlí koupit Automuzeum Praga ve středočeských Zbuzanech. Cena areálu a sbírky je předběžně odhadována na 30 až 45 milionů korun. Muzeum je od roku 2016 uzavřeno a provází jej majetkoprávní spory vztahující se k areálu statku, ve kterém je umístěna kolekce vozů. 

Automuzeum se nachází ve Zbuzanech v částečně zrekonstruovaném statku, který tvoří pět pozemků o výměře 6 297 metrů čtverečních. Budova je dvoupodlažní a částečně podsklepená. Původním vlastníkem byl Emil Příhoda, který daroval areál svému synovi, který však zemřel. V rámci dědického řízení nemovitosti připadly třem dalším vlastníkům a rozdělilo se vlastnictví areálu a sbírky, která zůstala Emilu Příhodovi.

Muzeum bylo založeno v roce 1957 a sbírka zahrnuje více než 70 automobilů a zhruba 400 000 dalších předmětů.

Budova je nyní odpojena od elektřiny a není vytápěna. Hrozí tak poničení domu i sbírky automobilů. Podle soudního rozhodnutí má navíc majitel sbírky areál do letošního září vyklidit. "Největší riziko je s vlastní sbírkou, neboť areál není chráněn, dostávají se tam zloději, kteří zatím kradou pouze menší předměty a je jen otázkou času, kdy dojde k poničení budovy nebo jednotlivých předmětů sbírky," píše se v dokumentu, který v úterý projednají pražští radní.

Cena? Zatím se pořádně neví

Na kolik by Prahu koupě muzea v případě souhlasu radních vyšla, zatím není jasné. Předběžný odhad hovoří o 30 až 45 milionech, avšak v dědickém řízení v roce 2011 byly oceněny na 13 milionů a vlastníci po majiteli sbírky podle jeho slov žádali 50 milionů.

Muzeum bylo založeno v roce 1957 a veřejnosti se otevřelo v roce 2000. Sbírku tvoří přes 70 automobilů s rokem výroby mezi lety 1908 a 1985. Mezi exponáty jsou osobní i nákladní vozidla, autobusy, traktory, vojenské automobily, kropicí vozy i sanitky a pohřební automobily. Součástí sbírky je asi 400.000 předmětů jako knihy, technické plány, nástroje nebo náhradní díly a rovněž historický kinosál. Kolekce je třetím největším výběrem automobilů jediné značky.

Klíčová slova: