V Příbrami je druhé největší muzeum lišajů na světě. Dokonale tam poznáte i přírodu v CHKO Brdy

Jinde asi těžko poznáte naše plazy a obojživelníky naživo
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zima asi není zrovna pro našince ideálním obdobím pro pozorování přírody. Pokud však máte neutuchající touhu po dobrodružství, neměly by vaše kroky minout příbramský Dům Natury. Co vše tam uvidíte? Kromě toho, že si uděláte obrázek o přírodě v CHKO Brdy, můžete poznat na vlastní oči některá zvířata české fauny a unikátní muzeum lišajů.

Pokud vám v regionu schází expozice podobné informačním centrům třeba na Šumavě, vězte, že jedno takové najdete v Příbrami pod brdskými kopci. Jmenuje se Dům Natura a jde o multifunkční objekt, který vás nejen pobaví, ale i vzdělává.

V Domě Natura se navíc pořádají setkání zájemců o přírodu, historii i kulturu. Expozici najdete v centru Příbrami poblíž náměstí T. G. Masaryka. Najdete tam stálé expozice a výstavy, které jsou pořádány i ve spolupráci se spolky a zájmovými sdruženími obyvatel Příbramska.

Druhá největší sbírka lišajů na světě

V budově je stálá expozice „Sphingidae museum“, která vám umožní seznámit se s tím, co obnáší práce terénního entomologa. Poznáte zvláštnosti tajemného světa lišajů a uvidíte zástupce této čeledi žijící v České republice. Součástí expozice je i replika badatelny z 19. století.

Že nevíte, co je lišaj? Vzpomeňte na lišaje smrtihlava. Ano, jedná se o noční motýly a jejich příbramská sbírka je dokonce zapsaná v Centrální evidenci sbírek Ministerstva kultury ČR. Na místě se také dozvíte, jak založit vlastní sbírku a na přehledné mapě uvidíte úspěchy muzea v podobě 95 nově popsaných druhů.

Dům Natura je projekt Ekologického centra Orlov o.p.s. určený pro širokou veřejnost, který je realizován za podpory Středočeského kraje.

Otevřeno je od pondělí do  neděle od 9.00 do 17.00.     

Školy a skupiny:
- minimálně 10 osob
- po dohodě i mimo otevírací dobu (tel.: 601 105 690)

Dům Natura má pro své návštěvníky vlastní parking zdarma. Najdete ho na adrese Plzeňská 134, Příbram.

Unikátní expozice našich plazů

Koho více zajímá naše příroda, nepřijde zkrátka. Můžete si prohlédnout jedinou výstavu svého druhu ve střední Evropě, která představuje všechny zástupce naší herpetofauny, tedy plazů.

Expozice nabízí zcela nevšední zážitky při sledování zvířat, která běžně v přírodě nespatříte v jejich typickém prostředí. "Každý zná kobru, leguána či anakondu, ale málokdo bezpečně rozpozná zmiji a užovku hladkou. Budete mít možnost na vlastní oči pozorovat zvířata v kopiích jejich skutečných biotopů a sledovat jejich přirozené chování," lákají tvůrci expozice, která je živou encyklopedií plazů, ale i obojživelníků.

V expozici se projdete i Brdy

Už jste navštívili naši nejmladší CHKO Brdy? Ne? Tak to musíte napravit a předtím, než se vypravíte do Brd, můžete si udělat obrázek o tom, co by vás zajímalo na brdské přírodě nejvíce. V Domě Natura je totiž ještě expozice věnující se této chráněné oblasti, která vznikla ve spolupráci se Správou CHKO Brdy.

Na velkoplošných fotografiích uvidíte přírodní skvosty Brd, seznámíte se s problémy ochrany přírody a poznáte i netradiční formy ochrany přírody, jakými jsou vypalování nebo pastva. Můžete se i ponořit do kouzla nočního lesa v Brdech a pokud se vydáte po povalovém chodníčku v části expozice, poznáte i takového tvora, o němž si budete myslet, že patří tak maximálně do slavného českého filmu Cesta do pravěku.