Společenský dům v Kolíně: Betonová krabice v blízkosti historické radnice

Městský společenský dům je spíše ve stínu historické radnice
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Soudruzi ho sice před lety velmi necitlivě postavili v bezprostřední blízkosti historické radnice přímo v rámci centra Kolína, nicméně interiér budovy je rozhodně zajímavý. Ještě zajímavější jsou pak terasy za samotným domem. Jaká je jejich budoucnost a co vše městský společenský dům Kolín nabízí?

Uvnitř domu se skrývá sál, kam se vejde na sedm set lidí, právě díky takto velké kapacitě je místem, kde se koná takřka veškerá plesová sezona, což znamená okolo třiceti plesů do roka. Podzim je pak ve znamení tanečních kursů, které se tu léta konají každý pátek. Tento prostor je ale také vhodný k pořádání seminářů, firemních či předváděcích setkání, večírků a dalších akcí, od loňského podzimu navíc pro menší akce je možné jej oddělit látkovým předělem. Ve velkém stále je bar, stejně jako na chodbě před ním.

Městský společenský dům v Kolíně najdete na adrese Zámecká 109 v samotném centru města.

MSD nabízí i další prostory, a to zejména pro předváděcí akce. Jedná se o tři salónky, které jsou mezi sebou odděleny zašupovacími dveřmi a lze je tak variabilně propojovat či oddělovat. I zde na chodbě je bar spojený výtahem z restaurace v přízemí budovy, takže není problém akce zásobovat, případě i uspořádat raut.

Rekonstrukce a změna tváře

Za pomocí financí města byly v posledních letech zrekonstruovány toalety v obou patrech, zcela předělány šatny pro umělce s vlastním sociálním zařízením a sprchou. Od roku 2005 došlo k uspořádání řady zajímavých koncertů skupin Horkýže Slíže, Petra Spáleného, Václava Neckáře nebo Petry Janů. "Město nás dotuje coby svoji příspěvkovou organizaci dle námi předloženého a zastupitelstvem schváleného rozpočtu," vysvětlil nám Zděnek Hejduk, ředitel Městského společenského domu v Kolíně.

Své zázemí v MSD nacházejí také pohybové skupiny Taneční klub Kocour Modroočko a Dance Club Inferno, které zde nacvičují pravidelně své choreografie. Neustále je tu snaha o vylepšování interiérů a také vybavení. Ve velké síle došlo k výměně starých dřevěných židlí za pohodlné polstrované, nicméně bohužel často dochází k znehodnocení díky alkoholem opojených návštěvníků především studentských plesů.

To hlavní za domem?

Pokud chce ale zažít něco nevšedního, pak určitě doporučujeme zajít pro trochu relaxu, ale i za krásným výhledem na městské terasy, které jsou "ukryté" za společenským domem. Ty byly během minulého roku zrekonstruovány a také po letech znovu otevřeny. Strach z bezdomovců a vandalů se zatím nepotvrzuje, i když menší pokusy tu byly.

Městský společenský dům prošel v roce 2014 rozsáhlou rekonstrukcí, při které byla vyměněna okna, zateplena fasáda, opravena střecha a zmodernizováno sociální zázemím. Díky rekonstrukci se také zvětšila kapacita salonků.

"Zatím se otevřely do spíše zimního počasí, takže bezdomovci si je nenašli. Navíc se na noc zamykají. Byly tu pokusy s jízdou na skateboardu, ale snad jsme si to vysvětlili, je tam zákazová tabulka," potvrdil Hejduk, že k nějakým velkým výtržnostem zatím nedošlo.

Na terasách by se mělo i koncertovat. První podobná akce by se měla konat v červnu letošního roku. Zda se ale bude v něčem podobném pokračovat, je prozatím ve hvězdách. Terasy se totiž nachází v blízkosti železniční trati a panují menší obavy, zda vlaky nebudou umělce rušit

A na co by vlastně Městský společenský dům v Kolíně rád nalákal případné fanoušky hudby? Sice vše záleží na věku a hudebním vkusu, ale obecně největším tahákem by měl být koncert kapely MIG 21 (14. 4.). Hodně atraktivní může být hlavně pro Středočechy večer regionálních kapel Roxor a Iras doplněný o partičku Seven s fenomenálním kytaristou Honzou “Kirkem” Běhunkem.