Psychologové mají jasno: Abyste zhubli, musíte se pořád chválit, nikdo jiný to za vás neudělá

Není nic horšího, než když o sobě pochybujete
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Už je to zase tady! Blíží se jaro a ze všech stran na nás doléhají výzvy k formování postavy do letních křivek, do plavek a možná i do naha. Že je to na hlavu, říkáte? Jestli i vám tento každoroční tematický evergreen přijde ohraný a nepříjemný, vyřešte to jednou provždy. Letos!

Začněme upřímností k sobě samým. Proč nás tyto apely na dokonalou postavu tak otravují? Možnosti jsou dvě. Jsme hrdými majiteli dokonalé postavy, a nebo, bohužel, v tomto směru na sebe moc hrdí nejsme! Pokud jste označili druhou možnost, gratulujeme k otevřenosti. Upřímně! A za to si zasloužíte vysvobození. Jak? Snadno, koncepčně, bezpečně a hlavně navždy!

Jak se připravit na životní změnu?

Klíčem odemykající úspěch je připustit si, že vše je ve vaší hlavě. Už teď si buďte jistí, že dokážete dosáhnout přesně to, co si v ní usmyslíte. Důležitá je přitom motivace a hlavně sebeúcta. Pozitivní vnímání sebe sama stojí na dvou pilířích.

"Prvním je sebehodnota: mám se rád (to nám moc nejde), druhým kompetentnost: něco umím, něco jsem dokázal. Pokud jste se rozhodli začít hubnout, stanovte si různé menší cíle, jichž lehce dosáhnete, a tím posílíte svou sebedůvěru. Pozitivně vnímejte i nepatrné úspěchy, opakovaně se chvalte, a tak posilujte podvědomí, které řídí vaše chování. A na tom stavte," radí klinický psycholog Mgr. Petr Křenek.

Nedržte dietu

Dalším doporučením je vyvarovat se negativních pocitů, o které se může postarat už jen pojem "dieta". Co vás napadne jako první? Utrpení, hladovění, strava bez chutě a že tohle přesně nechcete. Psychika má sílu zablokovat celý proces hubnutí, pokud je založené na postupech, které jsou vám nepříjemné. Pak nezhubnete, i kdybyste měsíc pili jen vodu. Jděte na to opačně, lépe a pozitivně.

Přemýšlejte nad úbytkem váhy jako o nové přínosné cestě, osvobození, cestou za lepším a krásnějším "já". Najděte takový model, který vás netrýzní, buďte na sebe pyšní a udržujte duševní pohodu, ale i tělesnou aktivitu. Manažerka jednoho sportovního centra Nikola Čermáková upřesňuje, že ideální je zařadit pravidelný pohyb alespoň třikrát týdně. Nebojte se, nejde o to strhnout se z kůže.

Úspěch vám pomůže získat vlastní uznání a drobné odchylky od vysněného ideálu už vám nebudou připadat tak podstatné. Jde o změnu úhlu pohledu. Užívejte si pozitivní změny a buďte především sví, protože některé geneticky dané proporce prostě nevyřeší ani chirurgická metoda. Pamatujte, že vnitřní krása a pohoda je navenek opravdu vidět a tu vám nevyčarují ani v té nejlepší klinice. 

Jděte cestou nejmenšího odporu, už i malá změna je cesta k velkým cílům. Odbornice na zdravý pohyb dodává: "Aby byla postava zformována v létě, mělo by se začít s úbytkem váhy opravdu právě teď, tedy před kalendářním koncem zimy. Na změnu životního stylu a implementaci sportu je ten pravý čas celoročně."

Čím začít? Jednoduchá odpověď

Skočte do toho. Aby měl celý hubnoucí efekt opravdu bezpečný průběh, dopřejte si individuální a především komplexní přístup. Zvolte program na míru vytvořený podle vašich dispozic a možností, s osobním odborným dohledem, který na pravidelných konzultacích usměrňuje plán nízkoenergetické stravy i tělesné aktivity.

Dopřejte si jednou v životě vlastního výživového poradce s odborným a osvědčeným přístupem a uvidíte, že to bude naposledy.  

Boj se závislostí na cukr

Ne, to vážně není mýtus. V těle, konkrétně v mozku, se dá opravdu vysledovat závislost na určité potraviny v čele s cukrem. Proto ho také výrobci přidávají do různých potravin, každý, kdo si na něj zvykne, má potom podvědomé nutkání si tyto potraviny kupovat. Bojovat se proti tomu dá jednak silnou vůlí, a jednak právě vyhledat pomoc někoho dalšího, profesionála v rámci výživového programu.

Vybírejte programy navržené tak, aby vás provázel poradce, který je schopen právě pomoci s motivací a stresem. "Velmi nápomocná je možnost poradci v krizové chvíli zavolat a zkusit domluvit nějakou alternativu, která je schůdná a není v konfliktu s průběhem programu. Pokud pro redukci zvolíte nějaký nízkosacharidový program a vydržíte se sníženým množstvím sacharidů 3-5 dní, dochází ke snížení produkce ghrelinu (hladový hormon), produkce některých neurotransmiterů (snížení chutí) a ustálí se hladina inzulínu, takže nedochází k výkyvům krevního cukru a produkce inzulinu je minimální. Poté je celý postup snazší a pod správným vedením dosáhnete cílů, které si stanovíte," vysvětluje výživový specialista Lukáš Vrána.

Jak dlouho se čeká na první pozitivní výsledek?

Velmi individuální dotaz, ale pro přislíbení alespoň částečné motivační vidiny se nelze neptat. Vrána vyvrací mýtus, že na pozitivní výsledky hubnutí musíte dlouho čekat, ale i to, že rychlé úbytky váhy jsou nebezpečné a krátkodobé.

Osobně uvádí celý přístup na správnou míru: "Při pozvolném hubnutí lidé často ztrácí motivaci. Rozumná rychlost je tedy jedním z faktorů úspěšné úpravy hmotnosti. Proto v programu Cambridge Weight Plan respektujeme i tuto podmínku, standardní rychlost redukce je přibližně 6 – 8 kg za měsíc, u mužů i více. První výsledky by tak měly být vidět již po týdnu." A když říká vidět, má to svůj význam. Důležitější je pozorovat obvod pasu a úbytek tukové tkáně než hodnot na váze. Jde sice o radostné znamení, ale někdy zavádějící, protože při tomto procesu dochází také k jisté ztrátě tekutin.

Poslední záchrana?

Může se stát, že i po úspěšné váhové redukci se některé křivky těla rýsují jinak, než si přejeme. Estetická medicína nabízí množství metod formujících tělo. Když už volit zkratku za lepší postavou, pamatujme, že pomineme-li zdravotní rizika s tím spojená, je i v tomto případě nutné změnit stravovací i pohybové návyky a předcházet váhovým výkyvům.

Odborník na plastickou chirurgii Dušan Záruba z Ústavu estetické medicíny v Praze navíc podotýká, že výrazné změny umožní výhradně invazivní metody. V tomto směru prování nejčastěji ultrazvukové, klasické i tumescentní liposukce, modelační operace a plastiku prsů. Z praxe primáře Záruby vyplývá, že šetrnější, tedy neinvazivní metody body contours dlouhodobě příliš nepomáhají.

Je-li pro vás chirurgický zákrok příliš velký strašák, nevěšte hlavu. Existuje ještě jedna cesta, která rozpustí trápení z drobnými tělesnými nedokonalostmi. Jde navíc o tu nepřirozenější. Pokud se sebou začnete pracovat, změníte s pomocí odborníka stravovací i tělesný režim, změny k lepšímu se rozhodně dostaví. 

Není dieta jako dieta. Některé vám mohou pořádně pocuchat zdraví. Čtěte zde.