Největší požáry: V Mochově shořelo sto milionů, jinde i čtvrt miliardy

V Žehrovicích si hasiči sáhli na dno sil
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Příčina požáru haly v areálu bývalých mrazíren v Mochově u Prahy bude známa zřejmě za několik týdnů. Vyšetřovatelé, kteří přijeli na místo, mají kvůli velkému zničení budovy ztížené podmínky. Kdy bude jasné, proč hořelo a jaká byla příčina?

Hasiči sice mají přibližně určené místo, kde podle svědků začalo v pátek hořet, ale špatně se k němu dostávají. "Nasazen byl pes cvičený na vyhledávání akcelerantů hoření, ani ten ale neoznačil žádné místo, takže bylo vyloučeno úmyslné zapálení," řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Jednou z možných verzí příčin vzniku požáru je podle něj stavební činnost na rekonstrukci části haly.

Majitelem vyhořelého objektu je podle katastru nemovitostí společnost ZVO s.r.o. z Přerova nad Labem na Nymbursku, která se zabývá hlavně pěstováním polní zeleniny, brambor a obilovin. Zástupce generálního ředitele firmy Marek Špitálský se k události odmítl vyjádřit. "Jsem vázán mlčenlivostí kvůli vyšetřování, takže se nechci, ani nemůžu vyjadřovat."

V plechové hale začalo hořet v pátek dopoledne. Noční hašení komplikoval mráz, výšková technika i čerpadla na vozidlech zamrzala. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči přes 24 hodin pracovali ve zvláštním stupni poplachu. Chemická laboratoř, která monitorovala koncentraci zplodin v ovzduší, nezaznamenala zvýšené hodnoty. Před požárem byly v části objektu uskladněné brambory, zbytek byl prázdný. V neděli dopoledne byl vyhořelý objekt předán majiteli.

Kde to bylo nejhorší?

Požár v Mochově patří co do výše škody k nejhorším ve Středočeském kraji a Praze za posledních několik let. Na sto milionů se odhadovala například škoda, kterou oheň napáchal loni v říjnu v objektu s recyklací plastů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku nebo loni v únoru v lakovně ve Zvoli u Prahy. Podobně vysokou škodu vyčíslili v srpnu 2016 i filmaři, kterým shořely kulisy u ateliérů na pražském Barrandově.

Dva vůbec nejničivější požáry v Praze od roku 2012 způsobily škodu přes čtvrt miliardy korun. Při prvním z nich v červnu 2012 hořelo v hangáru na ruzyňském letišti, oheň tam zničil letadlo ATR 42 Českých aerolinií, které vyčíslily škodu až na 300 milionů korun. V srpnu 2015 pak hořelo ve skladu textilu v tovární hale v pražských Vysočanech. Zničeno bylo zboží za zhruba deset milionů eur (přes 270 milionů korun), dalších deset až 15 milionů dosáhly škody na budově.