Podporujete terorismus, vzkazují nám Turci v reakci na propuštění kurdského předáka Sáliha Muslima

Český soud možná rozhoduje o životě či smrti tohoto muže
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Několik desítek Kurdů a jejich sympatizantů protestovalo před sídlem pražského městského soudu. Přišli podpořit zadrženého kurdského politika Sáliha Muslima a vyjádřit nesouhlas s jeho možným vydáním do Turecka. Hlasitě kritizují tureckého prezidenta Receppa Tayyipa Erdogana. Z místa nakonec odcházeli spokojeni.

Pražský soud rozhodl, že Muslima propustí z cely přeběžného zadržení na svobodu a ani to netrvalo příliš dlouho. Po půl jedenácté dopoledne přivezla policie Muslima k soudu. Demonstranti shromáždění před budovou v centru města ve Spálené ulici si s sebou přinesli Muslimovy fotografie či vlajky odkazující na Sjednocenou demokratickou stranu PYD, kterou Muslim do loňska vedl.

V různých jazycích skandovali slova jako "svoboda" nebo "mezinárodní solidarita", ale také hesla proti tureckému prezidentovi. Nazývali ho "teroristou", "diktátorem" a "fašistou". K protestujícím Kurdům se připojilo několik tuzemských aktivistů, kteří mávají vlajkou se symbolem Antify.

"Rozhodnutí je v rozporu s mezinárodním právem a bude mít vliv na vztahy s Českou republikou," hřímal mluvčí turecké vlády Bekir Bozdag. Podle něj rozhodnutí "podporuje teroristické organizace" a je "jasnou podporou terorismu".

Policie je v pohotovosti

Na protest dohlíželo několik desítek policistů. Krátce předtím, než eskorta dovezla Muslima k soudu, přišli k davu policejní těžkooděnci, kteří vytvořili prostor, aby tudy mohla projet auta vezoucí Muslima k jednání. Dav v tu chvíli vystupňoval pokřiky namířené proti tureckému prezidentovi a policisté si s protestujícími vyměnili několik šťouchanců. Po vjezdu aut do areálu soudu se situace uklidnila. Někteří demonstranti se přesunuli dovnitř budovy.

Iniciativa Ne rasismu, která o konání protestu předem informovala v tiskové zprávě, označila Muslimovo sobotní zadržení v Praze za "další z řady agresivních kroků Turecka proti kurdskému národu". Upozornila na to, že bývalý předseda PYD Muslim je Syřan, nikoliv turecký občan. Podle ní proto Turecko podle mezinárodních zvyklostí nemělo nárok vydávat na něj zatykač. Postup vůči politikovi označila za nezákonný a vyzvala všechny organizace pro občanská a lidská práva, aby k zatčení zaujaly stanovisko.

Sálih Muslim
- v 70. letech studoval istanbulskou technickou univerzitu
- zapojil se do kurdského hnutí, které vedl Mustafa Barzání
- v roce 1977 získal titul inženýra, pracoval i v Saúdské Arábii a v Aleppu založil vlastní firmu 

Považují ho za teroristu

Poukázala i na to, že politik do ČR přijel na mezinárodní konferenci z Bruselu, kde veřejně vystoupil na tiskové konferenci, aniž by ho někdo zatkl. V Evropě prý Muslim pobýval delší dobu, navštívil například Švýcarsko. Podle iniciativy českou policii na Muslimovu přítomnost zřejmě upozornily turecké tajné služby.

Turecko považuje kurdskou PYD i ozbrojené křídlo strany YPG za teroristické skupiny navázané na Stranu kurdských pracujících, která je v zemi zakázána. YPG je zároveň součástí Syrských demokratických sil, které Spojené státy pokládají za spojence v boji proti Islámskému státu. Iniciativa uvedla, že Muslim ztratil v boji s islamisty v roce 2013 syna.

Slíbil, že neopustí EU

Soudce pražského městského soudu dnes Muslima propustil ze zadržení a neposlal do předběžné vazby, jak navrhovalo městské zastupitelství. Soudce přijal Muslimův slib, že se bude na základě předvolání účastnit soudních jednání a že se bude zdržovat pouze ve státech Evropské unie. Syřan opustil jednací síň před polednem v doprovodu policejních těžkooděnců bez pout na rukou. Rozhodnutí soudu je pravomocné, protože se obě strany vzdaly práva stížnosti.

Sedmašedesátiletého Muslima zadržela česká policie v sobotu s odvoláním na mezinárodní zatykač, který vydal Nejvyšší soud v Ankaře. Turecký velvyslanec v Česku dnes zopakoval, že propuštění Muslima by mohlo mít negativní vliv na česko-turecké vztahy. Výrok soudu odsoudil, Ankara s ním není spokojena.